Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

De rechter-commissaris in Amsterdam heeft de hechtenis van de directeur van online-gokbedrijf Unibet woensdag geschorst. Petter Nylander, werd maandag op Schiphol aangehouden nadat hij had ingecheckt voor een vlucht naar het Verenigd Koninkrijk.

Nylander werd opgepakt op verzoek van de Franse autoriteiten. Hij zou inbreuk hebben gemaakt op de Franse gokwetgeving. De directeur is onder voorwaarden vrijgelaten. Zo mag hij Nederland niet verlaten en heeft hij zijn paspoort moeten inleveren. Ook moet hij zich beschikbaar houden voor een eventuele rechtszaak over zijn overdracht aan Frankrijk.

Nylander Het Zweedse gokbedrijf ligt ook in Nederland onder vuur, omdat de overheid de online-kansspelen van Unibet als illegaal beschouwt. In Nederland mag alleen gegokt worden bij door de overheid aangewezen monopolisten als De Lotto en Holland Casino. De beide landen gaan daarmee tegen Europese wetgeving in, meent Unibet. Het bedrijf heeft in het Verenigd Koninkrijk, Malta en Italië wel vergunningen om kansspelen op internet aan te bieden.

Begin oktober bepaalde de rechter in Utrecht dat Unibet zijn activiteiten in Nederland moet staken. Voor elke dag dat het bedrijf deze uitspraak negeert, moet het €100.000 betalen aan De Lotto, die het kort geding had aangespannen. Het Nederlandse gokbeleid is onderwerp van onderzoek door de Europese Commissie. Eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) en minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zijn het grondig oneens over de vraag of Nederland kansspelaanbieders uit andere lidstaten moet toelaten.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dinsdag in een reactie op de arrestatie van Nylander dat de Franse wetgeving waar het hier om gaat, niet strookt met de Europese wetten. Frankrijk had de wet daarom moeten aanpassen, zei hij.

Tipbet
NEO.bet
Bet777
BetFirst