Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

De uitspraak vandaag van de Hoge Raad dat de monopolie positie van de Lotto bij het organiseren en aanbieden van kansspelen niet in strijd is met het Europees recht is geen verrassing. Al jaren geeft de Nederlandse overheid, op grond van de huidige Wet op de kansspelen (uit 1964), aan een beperkt aantal organisaties de mogelijkheid om kansspelen te organiseren.

LadbrokesHet huidig Kabinet heeft een wetsvoorstel in voorbereiding om de markt in Nederland te reguleren en via de uitgifte van vergunningen, juist ook online aanbieders de mogelijkheid te geven een vergunning te krijgen, indien zei voldoen aan de voorwaarden die zullen worden gesteld op basis van de nieuwe Wet op de kansspelen.

De brancheorganisatie voor online kansspelaanbieders, Stichting Online Gaming Nederland (STIOG), vindt de uitspraak van de Hoge Raad dan ook niet verrassend en roept regering en Kamer op om nu snel met de aangekondigde wetgeving te komen. Dan is de tijd van tijdverslindende juridische procedures voorbij, en maakt de huidige onduidelijke situatie plaats voor een helder en consistent gereguleerd regime. "In heel Europa zien we dat er meerdere aanbieders mogen zijn om online kansspelen aan te bieden. Onlangs is het nog in Italië, Frankrijk, Spanje, en Denemarken gereguleerd", aldus STIOG. Nederland zit op dit moment helaas nog in de Europese achterhoede.

Hoge Raad en Raad van State
De uitspraak van de Hoge Raad, van vrijdag 24 februari, is naar aanleiding van een ingediend cassatieberoep van het de in Engeland gevestigde bookmaker Ladbrokes. De uitspraak van de Hoge Raad behelst slechts enkele punten met betrekking tot het Europees Recht (artikel 49) en niet het Europees recht als zodanig.

De uitspraak van de Hoge Raad doet dan ook geen afbreuk aan de uitspraak van de Raad van State van 2 maart 2011. De Raad van State bepaalde toen dat de toewijzing van de licentie alleen aan De Lotto in 2005, in strijd was met de wet.

Vraag online kansspelen groot
STIOG staat achter een gereguleerd en transparant meervoudig licentiesysteem, zonder maximum aantal licentie-restricties. Net als in andere Europese landen is in Nederland de vraag naar online kansspelen groot. Indien deze markt niet wordt gereguleerd zal een grote groep consumenten actief blijven in het niet-Nederlands gereguleerde circuit. Het is in die omgeving vrijwel onmogelijk ambities te realiseren op het vlak van het tegengaan van kansspelverslavingen, het beschermen van de consument, integriteit van het spel en het tegengaan van illegaliteit en fraude.

Alleen kansspelaanbieders die voldoen aan strenge eisen op het gebied van verantwoord wedden, het tegengaan van het witwassen van gelden, aanpak "matchfixing" en het voorkomen van kansspelverslaving komen als het aan STIOG ligt in aanmerking voor een Nederlandse vergunning. STIOG ziet de openstelling van de Deense kansspelmarkt sinds 1 januari 2012 als goed voorbeeld voor de Nederlandse kansspelmarkt.

Meerdere online kansspelaanbieders opereren daar nu in een markt die tot eind 2011 alleen toegankelijk was voor het staatsbedrijf Danske Spil. De Denen laten zien dat - als aan een aantal kernvoorwaarden wordt voldaan - de vraag naar online poker, casinospelen en sportweddenschappen op een verantwoorde manier wordt gereguleerd.

Tipbet
NEO.bet
Bet777
BetFirst