Voorbeschouwing AZ – Dundee United (11-08-2022)

AZ moet nog flink aan de bak om de volgende voorronde van de UEFA Conference League te bereiken. De Alkmaarders verloren de heenwedstrijd tegen Dundee United met 1-0.

Overtuigend was het spel van de Schotten nu ook weer niet, maar daar zal niemand van Dundee United om malen. Zij spelen voor het eerst in tien jaar weer Europees voetbal en AZ is, zeker voor een club als Dundee United, een gerenommeerde tegenstander.

Van die reputatie maakte AZ weinig waar in de heenwedstrijd. Er werden nauwelijks kansen gecreëerd. Pas drie minuten voor tijd moest de doelman van Dundee United voor het eerst écht in actie komen. Voor een club als AZ is dit veel te weinig.

Nu speelde wel mee dat AZ de zieke aanwinst Riechedly Bazoer miste. En een andere aankoop, Jens Odgaard, kon er niet bij zijn omdat hij geblesseerd was. Ook Zinho Vanheusden was afwezig net als Jesper Karlsson en Yukinari Sugawara. Die laatste is wel weer bijna fit en zou de return wellicht kunnen meespelen.

Fysiek sterke Schotten

Makkelijk zal het voor AZ niet worden om de achterstand uit de heenwedstrijd goed te maken. Dundee United is een typisch Schotse ploeg, oftewel fysiek sterk. Verdedigen kunnen ze zeker, en voor AZ is het te hopen dat er meer kansen gecreëerd worden dan in de heenwedstrijd in Schotland.

Nu heeft AZ het thuisvoordeel, en is het kwalitatief gezien ook gewoon de betere ploeg. Daarom is AZ nog altijd favoriet om de volgende ronde te bereiken. Mocht dat lukken, dan wacht in de play-offs voor deelname aan de groepsfase van de Conference League een dubbele ontmoeting met het Letse Riga of het Portugese Gil Vicente.

Het eerste duel eindigde in 1-1, waardoor alles nog open ligt. Voor de coëfficiëntenstrijd met Portugal zou het natuurlijk leuk zijn als AZ van Dundee United zou winnen en Gil Vicente gaat treffen.

Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account