Voorbeschouwing AZ – Vaduz (15-09-2022)

Voor Vaduz uit Liechtenstein is de UEFA Conference League één groot avontuur. Het is een bijzondere ploeg.

Vaduz speelt op het tweede niveau van Zwitserland en staat voorlaatste in de competitie. Liechtenstein heeft geen eigen competitie, maar alleen een bekertoernooi.

Omdat Vaduz met afstand de beste ploeg van Liechtenstein is, wordt de beker bijna ieder jaar gewonnen. Sinds 1997 werd de beker maar één keer door een andere ploeg binnengehaald.

Een ploeg uit de tweede divisie van Zwitserland mag natuurlijk geen probleem opleveren voor AZ. Niettemin zal trainer Pascal Jansen nog wel wat beelden uit de voorgaande ronden laten zien.

Vaduz won namelijk achtereenvolgens van het Sloveense Koper (na verlenging), Konyaspor uit Turkije (2-4 uitzege) en van Rapid Wien uit Oostenrijk. Zo staat Vaduz tot ieders verrassing in de groepsfase van de Conference League. En in die eerste wedstrijd werd keurig een punt gepakt, thuis tegen Apollon Limassol.

Wie zijn de vedettes?

Het is een beetje lullig om te schrijven dat Vaduz geen enkele vedette heeft. Helaas komt het daar wel op neer. De club heeft drie internationals van Liechtenstein onder contract, en bestaat verder uit Zwitsers, een Nigeriaanse spits en wat Oostenrijkers en Fransmannen.

AZ moet nog het meest uitkijken voor Tunahan Cicek. Dit is een Zwitser met Turkse roots die makkelijk het net weet te vinden.

Mocht AZ van Vaduz verliezen, dan zal deze nederlaag de boeken ingaan als de meest verrassende en beschamende uit de historie. Niks ten nadele van Vaduz, maar een ploeg die voorlaatste staat in de Zwitserse tweede divisie moet simpel aan de kant worden geschoven.

Er is ook geen reden om te denken dat dit niet gaat lukken. Afgelopen weekend speelde AZ in eigen huis weliswaar gelijk tegen Twente, dat kan een keer gebeuren. Donderdag wordt er gewoon ruim gewonnen van Vaduz. Hoewel, het blijft voetbal…

0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account