Voorbeschouwing AZ – West Ham United (18-05-2023)

AZ heeft nog alle kans om de finale van de Conference League te bereiken. In Londen werd er vorige week met 2-1 verloren.

Niet de meest ideale uitgangspositie, maar het kan een stuk erger. De laatste keer dat AZ bij de laatste vier van een Europees toernooi stond, was de heenwedstrijd (destijds tegen Sporting Lissabon) ook in een 2-1 nederlaag geëindigd.

In 2005 verloor AZ uiteindelijk na een doelpunt diep in blessuretijd van de verlening, op basis van uitdoelpunten van de Portugezen. Een trauma dat nog steeds voelbaar is in Alkmaar.

De ontmoeting met West Ham United is een mooie kans om 18 jaar later de finale van een Europees toernooi te bereiken. AZ was voetballend niet minder dan de nummer 15 van de Premier League.

West Ham United kan zich volledig richten op de Conference League, nu het is verzekerd van lijfsbehoud. AZ strijdt nog met Ajax om de derde plaats in de eredivisie, hoewel de Conference League op dit moment belangrijker is.

Geen corners weggeven

AZ had het vooral moeilijk met de spelhervattingen, specifiek met hoekschoppen en vrije trappen vlakbij de eigen goal. West Ham heeft veel lengte en wist keer op keer voor gevaar te zorgen.

Voor AZ is het zaak om de Londenaren weg te houden van de eigen goal. In de aanval ligt de kracht van AZ, zeker als Jesper Karlsson weer fit is. De sterspeler deed in de heenwedstrijd niet mee. Er is echter goede hoop dat hij in de return wel fit genoeg is.

AZ heeft dit seizoen al vaker laten zien dat het na een achterstand kan terugkomen. Lang geleden gebeurde dat in de voorronde tegen Dundee United. En in de kwartfinales werd een 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd goed gemaakt.

Tegen West Ham United zal het niet meevallen, maar niks is onmogelijk. Gelukkig tellen uitdoelpunten in tegenstelling tot in 2005 niet meer dubbel.

0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account