Dossier Matchfixing

Lees hier het laatste nieuws over matchfixing in Nederland

Champions League wedstrijd in Engeland 'gekocht'

Een Champions League wedstrijd gespeeld in Engeland is één van de 380 besmette Europese wedstrijden volgens een grootschalige onderzoek van Europol. Om welke specifieke wedstrijd het gaat is niet bekend gemaakt door de Europese politie.

Een georganiseerde misdaadsyndicaat in Azië zou in samenwerking met Europese criminele organisaties verantwoordelijk zijn voor het omkoopschandaal. Tijdens een persconferentie in Den Haag kwam Europol met de volgende punten naar buiten:
  • De gekochte Champions League wedstrijd in Engeland vond plaats in de "laatste drie of vier jaar"
  • De identiteit van die wedstrijd niet kan worden openbaard als gevolg van "lopende gerechtelijke procedures"
  • Andere corrupte wedstrijden waren er tijdens de WK en EK kwalificatiewedstrijden en "diverse topwedstrijden in de Europese competities"
  • In Duitsland gespeelde wedstrijden werd door criminelen ingezet ruim 16 mijoen euro en ruim 8 miljoen winst geboekt
  • Er zijn in totaal 380 verdachte wedstrijden waren in Europa en nog eens 300 in Afrika, Azië en Zuid- en Centraal-Amerika
Rob Wainwright, directeur van Europol zei tijdens de persconferentie: "Dit is het werk van een georganiseerde misdaadsyndicaat in Azië en met hulp van criminele netwerken uit heel Europa." Het is duidelijk dat dit het grootste onderzoek ooit is naar vermoedelijke match-fixing in Europa. Het heeft geleid tot belangrijke resultaten waarbij duidelijk wordt dat dit een groot probleem voor de integriteit van het voetbal in Europa is".

Financiële details werden verder niet vrijgegeven, behalve dat de grootste betaling aan een individu in Oostenrijk was, voor een totaalbedrag van € 121.000.

De omkoping van voetbalwedstrijden heeft plaatsgevonden in 15 landen en 50 mensen zijn tot nu toe gearresteerd. In totaal 30 landen en bijna 700 wedstrijden over de hele wereld zijn onderzocht. De meeste beschuldigingen van omkoping hebben betrekking op wedstrijden in de lagere divisies van het Europa voetbal.

De Duitse politie beschreef een wereldwijd netwerk waarbij koeriers steekpenningen van maximaal 86.000 pond per wedstrijd. De meeste gevallen zijn ontdekt in Duitsland, waarbij inmiddels 14 mensen zijn veroordeeld voor een totaal van 39 jaar. Strafrechtelijke veroordelingen zijn er inmiddels ook in Finland, Hongarije, Slovenië en Oostenrijk.

0
Shares