Dossier Matchfixing

Lees hier het laatste nieuws over matchfixing in Nederland

FIFA veroordeelt betrokkenen Chinees gokschandaal

De FIFA heeft nog in total ruim 130 officials en spelers gestraft voor hun betrokkenheid bij verschillende gokschandalen. De Wereldvoetbalbond heeft straffen uitgedeeld aan de betrokkenen bij een Chinees gokschandaal, illegale activiteiten in Italië en Zuid-Korea.

Drieëndertig Chinese spelers, scheidsrechters en officials worden levenslang geweerd uit het voetbal wegens omkoping en manipulatie van wedstrijden in de Chinese competitie. De 25 andere Chinese betrokkenen krijgen een schorsing van vijf jaar opgelegd. De overige 58 verdachten zijn allen schuldig bevonden aan manipulatie van wedstrijden in Italië en Zuid-Korea. Elf van hen kregen een levenslange schorsing opgelegd.

De disciplinaire commissie van de Chinese Voetbalbond heeft dezelfde straffen uitgedeeld. De bekendste verdachte is de scheidsrechter Lu Jun. Hij leidde op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea twee groepswedstrijden. Hij is voor het leven geschorst. Ook vier voormalige Chinese internationals dezelfde straf opgelegd.

Alle feiten dateren van de jaren ’90 tot begin deze eeuw en kwamen onlangs aan het licht, nadat de FIFA in 2010 met een onderzoek begon. Europol bracht de omvang van matchfixing in kaart en concludeerde dat wereldwijd 680 voetbalwedstrijden verdacht zijn. Een crimineel goksyndicaat uit Singapore zou achter deze grootschalige vorm van omkoping zitten.

Voor alle straffen geldt dat de Wereldvoetbalbond deze pas opleggen nadat de nationale voetbalbonden hun eigen onderzoeken hebben afgerond en straffen hebben opgelegd.

0
Shares