Dossier Matchfixing

Lees hier het laatste nieuws over matchfixing in Nederland

Omkoping eerste divisieclubs

Chinese bendes in Amsterdam en Rotterdam zouden voetballers van Nederlandse eerste divisieclubs hebben omgekocht. Invloedrijke gokbazen in Azië hadden daartoe opdracht gegeven, beweert een Canadese journalist.

Declan Hill baseert zich op basis van gesprekken met mensen uit de Aziatische gokwereld. Volgens Hill gaat het om laag geklasseerde teams in de eerste divisie. Die zouden de afgelopen weken uitwedstrijden volgens afspraak met ruime cijfers hebben verloren, zo vertelde een bron uit Singapore hem vorige week.

Hill, die over de hele wereld vijf jaar onderzoek deed en op de universiteit van Oxford afstudeerde op dit onderwerp, zegt de namen van de clubs en de verdachte uitslagen te kennen, maar wil ze pas noemen in zijn tweede boek. Dat verschijnt in aanloop naar het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika.

KNVB-directeur Henk Kesler is verrast door de beschuldigingen, maar zegt niet te kunnen uitsluiten dat teams in het Nederlandse betaald voetbal zijn omgekocht. "Geen systeem is waterdicht. De illegaliteit weet altijd de mazen in de wet te vinden." En verder: "Het is een terugkerend thema, want gokken is zo oud als de weg naar Rome. Maar omkoping krijgt wel steeds meer de aandacht van het internationale voetbal. Dat bewijst het onderzoek van de UEFA".

De Europese voetbalunie hoopt volgende maand de uitkomsten te presenteren van het, naar eigen zeggen, grootste onderzoek naar omkoping in het voetbal. Ongeveer veertig verdachte wedstrijden uit nationale en internationale competities zijn in dat kader onderzocht. Het zou gaan om duels van teams die vooral uit Oost-Europa afkomstig zijn. Maar Karl Dhont, een Belg die het onderzoek leidt, zegt er zeker van te zijn dat omkoping ook bij West-Europese teams voorkomt.

0
Shares