Dossier Matchfixing

Lees hier het laatste nieuws over matchfixing in Nederland

Onderzoek naar matchfixing gaat van start

Het lang verwachte onderzoek naar matchfixing in Nederland kan nu echt beginnen. Minister Edith Schippers van Welzijn en Sport heeft na een Europese aanbesteding de opdracht gegeven aan onderzoeks- en adviesbureau Ernst & Young in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam en Universiteit van Tilburg. De minister heeft dit afgelopen woensdag medegedeeld.

De aanleiding voor het onderzoek is de eerdere berichtgeving dat er ook in Nederland omkoping en illegaal gokken rond sportwedstrijden zou plaatsvinden.

Hoogleraar Sport & Recht, Marjan Olfers van de Vrije Universiteit zal het onderzoek leiden, samen met hoogleraar criminologie, Toine Spapens (Tilburg) en Ernst & Young. Het onderzoek moet deze zomer klaar zijn.

De studie bestaat uit vier delen. Ten eerste worden bestaande studies over match-fixing in Nederland en Europa bekeken, vervolgens worden er interviews met (voormalige) atleten, officials, het OM en de politie gehouden. Verder worden de huidige instrumenten voor vaststelling, opsporen en bestrijden van matchfixing tegen het licht gehouden en zal er een platform komen voor anonieme meldingen van illegale activiteiten. Tevens zal het onderzoeksteam aanbevelingen voor nieuwe wetgeving gaan opleveren.

Vorig jaar al eiste de Tweede Kamer meer onderzoek naar deze vorm van manipulatie in de sport. Na eerdere schandalen in het buitenland kwamen er via Voetbal International ook meldingen over manipulatie en illegale geldstromen in het Nederlandse voetbal.

0
Shares