Dossier Matchfixing

Lees hier het laatste nieuws over matchfixing in Nederland

Ontslagen en arrestaties in Fins voetbalschandaal

Deze week heeft de Finse politie nog eens 4 spelers van de Finse voetbalclub Rovaniemen Palloseura (RoPS) aangehouden. Het totaal komt hiermee op 11, van wie maar liefst 9 spelers van Rovaniemen Palloseura. Alle spelers zijn afkomstig van buiten Finland, het merendeel uit Zambia. Alle spelers zijn inmiddels door hun club ontslagen.

De deze week gearresteerde spelers zijn de Zambianen Francis Kombe, Stephen Kunda en Godfrey Chibanga en de Georgiër Valter Khorguashvili. Het schandaal kreeg ruchtbaarheid in de Finse media toen de Zambiaan Christopher Musonda werd aangehouden. Hij zou meerdere wedstrijden hebben "geregeld", al dan niet in opdracht van de Singaporees Wilson Raj Perumal, die in zijn vaderland ook voor dergelijke praktijken werd gezocht en in Finland werd gearresteerd met valse papieren op zak.

De Finse voetbalbond is er van overtuigd dat er 2 grote internationale goksyndicaten, met de wortels in Azië achter de wedstrijdmanipulatie schuil gaan. De wedstrijden die worden onderzocht worden, werden deels in het vorige seizoen gespeeld in de eerste divisie, maar een wedstrijd in het huidige toernooi om de beker is ook in onderzoek.

Het is niet de eerste keer dat het Finse voetbal met een gokschandaal te maken krijgt. In 2006 was er veel ophef rond de club Alliansi, waar de Chinees Zheyun Ye voorzitter was en de club een wedstrijd met 8-0 tegen FC Haka heeft verloren om op die manier flinke winsten in het gokcircuit mogelijk te maken. Ye had eveneens in België contacten, waar het schandaal een nog grotere omvang kreeg dan in Finland.

0
Shares