Dossier Matchfixing

Lees hier het laatste nieuws over matchfixing in Nederland

Overheid komt met tiplijn voor matchfixing

Minister Edith Schippers laat in een Kamerbrief weten dat er een anonieme tiplijn komt om omkoping of pogingen daartoe te melden. Het matchfixen is een bedreiging voor de sport en het omkopen van professionele sporters moet daarom worden aangepakt, vindt minister Schippers. Gelet op de eventuele risico’s voor tipgevers is er de mogelijkheid om anoniem melding te kunnen doen van matchfixing.

Matchfixing houdt in dat sporters of officials het verloop van sportwedstrijden manipuleren, waardoor illegale goksyndicaten enorme bedragen opstrijken. Dit verschijnsel is inmiddels een mondiaal probleem en vormt een bedreiging voor de kernwaarden van sport.

De minister zal tevens een uitgebreid onderzoek laten instellen naar de vraag of matchfixing in Nederland plaatsvindt en hoe de overheid en KNVB op een effectieve manier kunnen opgetreden tegen dit verschijnsel. In het onderzoek waarbij nauw samengewerkt wordt collega’s van Veiligheid en Justitie, is scherp aandacht voor het probleem dat door de moeilijke aantoonbaarheid en bewijsbaarheid van matchfixing, het bestaan ervan op onjuiste gronden wordt betwijfeld.

Gelet op de omvang zal het onderzoek Europees worden aanbesteed. Oplevering wordt in de loop van 2013 verwacht. Tijdens het onderzoek hebben de onderzoekers regelmatig overleg met VWS, VenJ, KNVB, VVCS, NOC*NSF, OM, Politie, Europol, FifPro en de Kansspelautoriteit.

Hoewel er een reële kans zou zijn dat er ook in de Nederlandse Jupiler League wedstrijden verkocht worden, is er nog weinig duidelijkheid over of en hoe omkoping in de sport in Nederland plaatsvindt. Schippers wil met de tiplijn een beeld krijgen en daarnaast onderzoeken hoe het kan worden bestreden. Ook wordt gekeken of de bestaande wetgeving voldoet om het probleem te bestrijden.

In januari van dit jaar beloofde de FIFA al dat omkoping hard aangepakt zou worden. Volgens de Wereldvoetbalbond moeten overheden samenwerken om dat voor elkaar te krijgen.0
Shares