Dossier Matchfixing

Lees hier het laatste nieuws over matchfixing in Nederland

UEFA: geen fraude in Jupiler League

De Europese voetbalbond UEFA heeft bekend gemaakt geen aanwijzingen te hebben over een eventueel omkoopschandaal in de Jupiler League. Dit heeft de KNVB bekend gemaakt. Er waren geruchten over gok- en omkooppraktijken in de eerste divisie van het Nederlandse betaald voetbal.

KNVB-directeur Henk Kesler zei in november nog dat twee duels in de Jupiler League verdacht waren. De heeft uitvoerig gesproken met onderzoeksjournalist Declan Hill en UEFA-expert Karl Dhont.

Eind vorig jaar werden wedstrijden uit de Jupiler League in verband gebracht met mogelijke gokpraktijken in Azië. In Eindhoven en in Oss zaten zogenaamde belchinezen op de tribune die via een mobiele telefoon rechtstreeks verslag deden van de desbetreffende wedstrijden.

De vijf verdachte wedstrijden uit de Jupiler League zijn: FC Oss-SC Cambuur (4-5), FC Den Bosch-VVV Venlo (0-5), FC Eindhoven-Fortuna Sittard (2-4), FC Eindhoven-FC Den Bosch (1-7) en BV Veendam-FC Den Bosch (2-4). Dat leverde volgens het dagblad echter niets concreets op.

In heel Europa worden momenteel 200 verdachte voetbalwedstrijden onderzocht.

Ondanks dat de UEFA geen concrete bewijzen heeft gevonden gaat de KNVB verder onderzoek doen. "Het zou naïef zijn om te denken dat praktijken die in Duitsland, België en Zwitserland kunnen plaatsvinden nooit in Nederland zouden kunnen gebeuren", zei een woordvoerster van de KNVB.

"Daarom willen we ons goed in de materie verdiepen. Tegelijkertijd moeten we ook niet denken dat we binnen een maand alle feiten boven tafel krijgen. De KNVB neemt de zaak serieus, maar van belang is eventuele stappen niet te overhaasten."

0
Shares