Dossier Matchfixing

Lees hier het laatste nieuws over matchfixing in Nederland

Uitslag onderzoeksrapport matchfixing bekend

Het manipuleren van sportwedstrijden komt voor in Nederland, maar niet op grote schaal. Dat is de voornaamste conclusie van het onderzoek naar matchfixing in opdracht van minister Schippers. Concrete gevallen worden echter niet genoemd in het onderzoeksrapport.

Van de sporters die de onderzoekers hebben ondervraagd, denkt 27 procent dat matchfixing zich in de eigen omgeving heeft voorgedaan. Acht procent kent mensen die zijn benaderd en vier procent is daadwerkelijk zelf benaderd. Het gaat hier echter wel meestal om manipulatie van het resultaat waarbij geen direct is met gokken, maar om bijvoorbeeld sportieve redenen.

"De onderzoeksuitkomsten geven geen aanleiding om te veronderstellen dat in Nederland voortdurend grote aantallen wedstrijden worden gemanipuleerd of dat hele competities corrupt zijn", schrijven de onderzoekers. Het onderzoek heeft zich gericht op voetbal, basketbal, boksen, tennis en de draf- en rensport.

Volgens de onderzoekers zijn maatregelen nodig. Zo moeten er gedragscodes komen om belangenverstrengeling tegen te gaan en moeten mensen met een strafblad worden geweerd als clubbestuurder of zaakwaarnemer. Alle sportbonden moeten het gokken op eigen wedstrijden expliciet verbieden en een meldplicht invoeren.

De onderzoekers noemen geen concrete gevallen van Nederlandse wedstrijden die zijn gemanipuleerd. Een Duitse officier van justitie zei onlangs tegen de NOS dat in 2009 vier wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal zijn gemanipuleerd. Ook hij wilde niet zeggen om welke wedstrijden het ging.

Minister Schippers zal, samen met minister Opstelten over enkele weken reageren, zo kondigde zij dinsdag aan in de Tweede Kamer.

0
Shares