Voorbeschouwing Ajax – Excelsior (16-10-2022)

Regerend landskampioen Ajax kan zondag overdag lekker achterover leunen en afwachten wat de concurrentie doet. Om 20.00 uur speelt het zelf in eigen huis tegen Excelsior.

Een simpele avond zou je zeggen, maar de laatste weken is bij Ajax maar weinig vanzelfsprekend. Thuis tegen Go Ahead Eagles werd bijvoorbeeld teleurstellend met 0-0 gelijkgespeeld.

Uit bij FC Volendam was het ook zeker niet overtuigend. En aan de twee Champions League ontmoetingen met Napoli willen ze in Amsterdam al helemaal niet meer denken.

Excelsior draait als gepromoveerde ploeg tot nu een meer dan behoorlijk seizoen. Negen wedstrijden gespeeld, tien punten. Daar zullen de Kralingers vooraf voor hebben getekend. Nu stond de teller na twee duels al op zes punten, dus uit de laatste zeven wedstrijden werden nog maar vier punten gehaald.

Trainer Marinus Dijkhuizen doet er goed aan niet te veel onderlinge duels uit het verleden te laten zien. Pas één keer verloor Excelsior niet in Amsterdam. In 2007 eindigde het in 2-2. De overige 22 duels gingen verloren.

Wie moet bij Ajax scoren?

Het is zeker niet zo dat Ajax moeizaam het net weet te vinden. In de eerste negen wedstrijden is er 27 keer gescoord, alleen PSV maakte meer treffers.

Het is wel iedere week de vraag wie er bij de Amsterdammers spelen. Kudus of Brobbey centraal? En waar worden Tadić, Berghuis en Bergwijn opgesteld? Vragen die pas een uur voor de aftrap beantwoord worden. Het is de laatste weken niet echt gezellig bij Ajax. Een simpele zege op Excelsior kan het tij keren.

Voor Excelsior is elk resultaat in Amsterdam een bonus. Tot 12 minuten voor tijd in de finale van de play-offs stonden de Rotterdammers nog met 3-0 achter. En nu spelen ze in de eredivisie.

Excelsior heeft niets te verliezen en kan misschien voor een stunt zorgen. Hoewel Ajax huizenhoog favoriet is.
0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account