Voorbeschouwing AZ – sc Heerenveen (01-04-2023)

De 27e speelronde in de eredivisie wordt afgetrapt met een op papier mooi affiche. De nummer drie van de ranglijst, AZ, neemt het in eigen huis op tegen sc Heerenveen.

Om direct een kanttekening te plaatsen, Heerenveen is al een aantal seizoenen niet meer de spektakelploeg die het in het verleden was. Voorafgaand aan deze jaargang werd de ambitie uitgesproken om het publiek wat meer te vermaken. Daar is echter weinig van terecht gekomen.

Heerenveen staat op de negende plaats, met uitzicht op de play-offs voor Europees voetbal. Het staat tussen plek zeven en 12 dicht bij elkaar. Drie zeges op rij en het ziet er ineens een stuk rooskleuriger uit.

AZ lijkt te zijn afgehaakt in de strijd om het kampioenschap. Na de nederlaag uit bij FC Twente is de achterstand op Feyenoord opgelopen tot acht punten. Dat lijkt, met nog acht wedstrijden te gaan, te veel te zijn.

Champions League

AZ heeft nog veel moois om voor te spelen. De Alkmaarders staan in de kwartfinales van de Conference League, met uitzicht op meer.

En omdat Nederlandse ploegen het de laatste jaren in Europa goed doen, is de kans groot dat de tweede plaats in de eindstand rechtstreekse plaatsing voor de Champions League betekent. Voor een club als AZ is dat een hoofdprijs.

Het is voor AZ zaak om te winnen. Niet eens zozeer voor de ranglijst, maar vooral om niet aan een vrije val te beginnen. Het zou niet de eerste keer dat een club die niet uit de traditionele top drie komt in de laatste maanden in elkaar klapt en overal naast grijpt.

Dat is bij AZ natuurlijk nog niet het geval, maar Pascal Jansen zal erop hameren om scherp te zijn. Op basis van de ranglijst is AZ favoriet, maar dat zegt zeker niet alles.

0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account