Voorbeschouwing FC Volendam – AZ (04-02-2023)

FC Volendam en in vorm zijn pasten voor de winterstop niet bij elkaar. Er werden nauwelijks punten behaald en vooral erg slecht gespeeld.

Het gevolg was dat enkele selectiespelers ontevreden waren en dat ook lieten blijken. De winterstop werd aangegrepen om rust te creëren. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen.

FC Volendam won in 2023 al drie keer en speelde bovendien met 1-1 gelijk in de Johan Cruijff Arena. FC Volendam staat zowaar op de veilige vijftiende plaats. En daar hadden toch weinig mensen rekening mee gehouden.

De voorlopige tweede plaats van AZ kan eveneens verrassend worden genoemd. Dit had zelfs een eerste plek kunnen zijn, als AZ vorig weekend van FC Utrecht had gewonnen.

Als troost voor het verlies van de twee punten maakt AZ voor eeuwig deel uit van een van de meest legendarische wedstrijden uit de geschiedenis van de eredivisie. Na de 5-5 kun je moeilijk chagrijnig zijn.

Een derby

In Nederland zijn niet zo veel echte derby’s. De Noord-Hollandse derby tussen FC Volendam en AZ is er wel eentje. Sportief dan, want de fans zijn niet te vergelijken met die van Boca Juniors en River Plate.

Het speelt natuurlijk ook mee dat FC Volendam – AZ lang niet is gespeeld. In 2009 voor het laatst, toen won AZ met 2-0. Voor de laatste Volendamse zege moet je terug naar 1985. De Volendammers wonnen die wedstrijd met 5-2. Niemand van de 22 die zaterdag het veld betreden was toen al geboren.

Als AZ wint is het voor minstens één dag koploper, net als vorige week toen er tegen FC Utrecht werd gespeeld. Natuurlijk heeft AZ uitstekende papieren om de koppositie te pakken.

Maar FC Volendam zal zeker denken dat er iets te halen valt. Drie overwinningen hebben het vertrouwen goed gedaan. En een overwinning op AZ zorgt zelfs voor wat lucht richting de onderste plekken. Het kan snel gaan in het voetbal.

0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account