Voorbeschouwing Johan Cruijff Schaal: Ajax – PSV (30-07-2022)

Ieder jaar is het een van de moeilijkste wedstrijden om te voorspellen; de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Kijk maar naar vorig jaar. PSV overklaste Ajax en won met 4-0.

Ook dit jaar staan beide ploegen tegenover elkaar. Ajax als landskampioen en PSV omdat het afgelopen april de bekerfinale won van… Ajax. Beide ploegen zijn behoorlijk veranderd ten opzichte van vorig seizoen.

Ajax: nieuwe trainer en vertrokken sterren

De grootste wijziging bij Ajax is het vertrek van succescoach Erik ten Hag. Opvolger Alfred Schreuder heeft de zware taak om de resultaten van Ten Hag te evenaren. Meerdere landstitels, de KNVB-beker, Johan Cruijff Schaal en vooral de halve finale van de Champions League. Ga er maar aan staan.

De voornaamste nieuwkomers in Amsterdam zijn verdedigers Owen Wijndal en Calvin Bassey, en aanvallers Francisco Conceição, Steven Bergwijn en de al gehuurde Brian Brobbey. Daar tegenover staat het vertrek van een batterij aan spelers. Gravenberch, Martinez, Onana, Haller, Mazraoui, om maar wat namen te noemen. Het is de vraag hoe snel het ‘nieuwe’ elftal gaat draaien.

PSV: debuterende coach

Bij PSV maakt Ruud van Nistelrooij zijn debuut als hoofdtrainer in de eredivisie. PSV heeft zich in de zomer flink versterkt, vooral met Nederlandse spelers. Ki-Jana Hoever wordt gehuurd van Wolverhampton. Met Xavi Simons werd ook een ander jong talent aangetrokken.

Guus Til en Luuk de Jong nemen dan weer de nodige ervaring mee naar Eindhoven. Ook van de Engelse verdediger Martin Branthwaite en de Argentijnse doelman Walter Benitez wordt veel verwacht.

Uit Eindhoven zijn in de zomer aardig wat goede spelers vertrokken. Onder meer Mario Götze en Eran Zahavi zijn weg, en aan sterspeler Cody Gakpo wordt van verschillende kanten getrokken.

Wie wordt het?

Zoals gezegd is de Johan Cruijff Schaal een van de moeilijkste wedstrijden om te voorspellen. Er zijn nauwelijks referenties, misschien op de voorbereiding na. Die van PSV was iets beter dan die van de Amsterdammers.

En gezien de vele spelerswisselingen bij Ajax, start PSV zaterdag als de (lichte) favoriet.

0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account