Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – Excelsior (14-01-2023)

Ieder seizoen zijn er verrassingen in de eredivisie. Twee daarvan komen uit Rotterdam. Misschien wel drie, als je de koppositie van Feyenoord meetelt.

Maar nu gaat het om Sparta Rotterdam en Excelsior. Sparta staat op een keurige zesde plaats. Zeker niet slecht voor een ploeg die tot diep in het vorige seizoen een zekere degradant leek.

Sinds Maurice Steijn het roer heeft overgenomen draait het echter prima. Vorige week werd PSV in Eindhoven vrij makkelijk op 0-0 gehouden.

Ook Excelsior kan een verrassing worden genoemd. Plek 12 is voor een promovendus prima. Zeker als je bedenkt dat Excelsior in de beslissende play-off wedstrijd een kwartier voor tijd nog met 3-0 achter stond tegen ADO Den Haag.

Als je ziet waar ADO en Excelsior nu staan, besef je hoe snel het in het voetbal kan gaan.

De kracht van het collectief

Voor zowel Sparta als Excelsior geldt dat de kracht vooral in het collectief zit. Beide ploegen doen het zonder duidelijke vedetten. Dat dit prima kan werken, bewijzen ze allebei.

Het leuke van Rotterdamse derby’s is dat er weinig haat is. Als je dit vergelijkt met wedstrijden tussen clubs uit andere grote steden, London, Buenos Aires of Madrid, is dit best opmerkelijk.

Sparta Rotterdam en Excelsior zijn leuk voetballende ploegen. Het belooft zaterdag dan ook een mooi avondje te worden op Het Kasteel. Als Sparta goede resultaten blijft behalen, gaat het serieus meedoen om de play-offs voor Europees voetbal. En dat mag Sparta nu ook best uitspreken.

Excelsior richt zich daarentegen op handhaving. En ondanks dat het goed loopt, is de voorsprong op de gevarenzone nog niet echt groot. Excelsior heeft nu 16 punten. Er moeten ongeveer 34 punten gehaald worden om veilig te zijn.

Alles meer dan een punt tegen Sparta is bonus, want de iets grotere broer is favoriet.

0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account