Voorbeschouwing Ajax - Manchester United (24-05-2017)

Voorbeschouwing Ajax - Manchester United

Na de thriller tegen Schalke 04 overleefde Ajax ook het bloedstollende tweeluik met Olympique Lyon. Over twee duels wonnen de Amsterdammers met 5-4 (4-1, 1-3), waardoor de ploeg nu tegen Manchester United een gooi mag doen naar de Europa League. Bij winst schrijven de Amsterdammers geschiedenis. Geen club won namelijk ooit de Champions League, Europa Cup 1, Europa Cup 2, UEFA Cup én de Europa League.

Manchester United behaalde de finale door in de knock-outfase achtereenvolgens af te rekenen met Saint-Etienne, FK Rostov, RSC Anderlecht en Celta de Vigo. Ajax toonde zich de betere ten opzichte van Legia Warschau, FC Kopenhagen en dus Schalke 04 en Olympique Lyon. Beide teams speelden vier keer eerder tegen elkaar in Europees verband, met twee zeges voor zowel Ajax als Manchester United. Meer dan drie treffers in totaal vielen er nooit in een onderling gevecht tussen deze twee elftallen.

Dat Ajax de finale in Stockholm mag spelen, dankt het vooral aan een fraaie serie thuiswedstrijden. De laatste 6 Europa League-duels buiten Amsterdam leverden namelijk allemaal géén overwinning op. United is daarentegen ongeslagen in 5 Europese uitduels op een rij en is, net als bij de bookmakers, toch wel de favoriet voor dit duel. Het is een kwestie van gevoel, maar denken wij dat de wedstrijd niet al na negentig minuten beslist gaat worden. Ajax heeft zijn rust kunnen pakken, waar United na het treffen met Celta nog drie duels moest afwerken.

Over fitheid dus geen klagen bij de ploeg van Peter Bosz, die er in ieder geval voor zal willen zorgen dat de deur achterin zo lang mogelijk dicht wordt gehouden. Wegens schorsingen zullen Nick Viergever en Eric Bailly de finale missen; Zlatan Ibrahimovic is geblesseerd, net als Ashley Young, Luke Shaw en Marcos Rojo dat zijn of waren. Hun meespelen is dus op zijn minst betwistbaar. Er vielen minder dan drie goals in elk van de laatste 7 Europa League-duels van de ploeg van José Mourinho en verwachten wij dat er in de finale niet vaker dan twee keer wordt gescoord. De goals worden netjes verdeeld over beide teams: 1-1. In de verlenging gaat Ajax geschiedenis schrijven: 2-1.

0
Shares