Jacks.nl
Nieuws en berichten over de buitenlandse voetbalcompetities, Champions League, UEFA Europa League, Copa América.

Gokken is de nieuwe heroïne

  • Socrates
  • avatar161 Offline Onderwerp Auteur
  • Senior lid
  • Senior lid
  • Thanks: 2

Gokken is de nieuwe heroïne

Posted 6 jaren 1 maand geleden #3309
3,75 euro is de ‘bet’ bij een gelijkspel tussen Royal Antwerp FC en het Brusselse Union Saint-Gilloise. Op de website van gokbedrijf Unibet wordt alvast een veelbelovende ‘potentiële uitbetaling’ berekend. Doen dan maar?

Níet doen, want dit is „zeer verslavend”, waarschuwen de afgelopen dagen alle Belgische verslavingsexperts. Sportgokverslaving is plotseling een fenomeen in België, nadat een zoveelste gokschandaal – rond Anderlecht-voetballer Olivier Deschacht – het land heeft wakker geschud. ‘Goksites houden voetbal in gevaarlijke greep’, kopte dagblad De Standaard.

Tijdens onderzoek naar matchfixing kwam Deschacht in beeld. Vanaf zijn Unibet-account bleek in 2013 geld te zijn ingezet op een wedstrijd van zijn eigen club Anderlecht tegen Paris Saint-Germain (PSG). Vijftig euro was de ‘bet’: niet op winst van Anderlecht, maar op verlies. Een goede gok, want Anderlecht verloor met 0-5. Maar wie geld inzet op de nederlaag van zijn eigen team is verdacht, is de leidraad in het juridische onderzoek naar Deschacht.

De voetballer zelf ontkent alles en zegt dat zijn broer en vader zijn Unibet-account gebruikten. Tijdens de bewuste wedstrijd zat Deschacht geblesseerd op de bank, volgens zijn advocaat.

Deschacht is slechts één van de Belgische voetballers die onder vuur liggen. Zo doen de Kansspelcommissie en de Belgische bond nu onderzoek naar de inmiddels ontslagen reservedoelman Laurent Henkinet van Waasland-Beveren. Ook hij gokte op een wedstrijd van zijn eigen ploeg.

En eerder dit jaar moest ook Romain Reynaud, verdediger bij Oud-Heverlee Leuven, zich verantwoorden voor het gokken op wedstrijden van zijn ploeg. Hij kwam er vanaf met een boete van 500 euro.

Nieuwe schandalen

De nieuwe schandalen brengen de Belgische voetbalwereld extra in verlegenheid omdat politie en justitie er alles aan doen om wedstrijdvervalsing en fraude tegen te gaan. Al in 2010 werd het ‘Meldpunt Voetbalfraude’ gelanceerd, waar iedereen anoniem tips kwijt kon.

Dat kwam er na het uitbreken van het wereldwijde gokschandaal in de Duitse stad Bochum, in 2008, rond een Kroatische bende. Bij het oprollen van het prostitutienetwerk van de Kroaten werden toevallig gegevens over wedstrijdvervalsing gevonden. Het bleek te gaan om een internationale operatie. Ook Belgische voetbalwedstrijden werden stelselmatig vervalst.

De Europese Unie startte een grootschalig onderzoek en stelde ethische codes op. Maar het is dweilen met de kraan open, zegt Els De Waegeneer die aan de Universiteit Gent matchfixing onderzoekt. „Met matchfixing verdien je meer dan met drugshandel. Dat heeft de georganiseerde misdaad heel goed begrepen.”

Een grote drugshandelaar die een miljoen euro per jaar verdient „moet veel investeren in zijn netwerk en loopt enorme risico’s”. Dan loont matchfixing veel beter, zegt De Waegeneer. „Met één lucratieve deal verdien je in een paar weken ook een miljoen, en de kans dat je gepakt wordt is zeer klein.”

De ‘zaak-Deschacht’ krijgt nu veel media-aandacht in België „omdat hij een bekende speler is uit de hoogste divisie, de Jupiler Pro League,” zegt De Waegeneer. „Maar het is slechts het topje van de ijsberg. Matchfixing gebeurt veel meer in de luwte, in lagere voetbalklassen. Fixers benaderen daar kwetsbare talenten. Die zijn makkelijker onder druk te zetten en zullen minder snel uit de school klappen.”

Sportgokken is nu overal

Sinds 2011 zijn goksites in België wettelijk toegestaan. Gokbedrijf Unibet is nu zelfs sponsor van de Jupiler Pro League. „Dat heeft de drempel om op wedstrijden te gokken sterk verlaagd”, zegt De Waegeneer. „Voor de helft van onze studenten hier in Gent is gokken inmiddels heel normaal. Ze zetten zelfs in op hun eigen wedstrijden op niveau derde klasse amateur.”

Maar volgens De Waegeneer werkt Unibet, dat rijk wordt van sportgokken, mee aan de strijd tegen de matchfixers. „Unibet brengt zelf verdacht gokken in kaart en meldt dat bij de autoriteiten.”

Early warnings zijn volgens haar: massale inzet op de underdog of hoge inzet op het verloop van een tweede helft. Maar om de wedstrijdvervalsing juridisch aan te tonen „blijft lastig,” zegt De Waegeneer.

In de jacht op de fixers heeft de internationale misdaad volgens haar een flinke voorsprong op justitie. „De grote drugskartels hebben hun businessmodel aangepast”, aldus De Waegeneer. „Matchfixing is nu een steviger pijler onder hun bouwwerk dan hun handel in drugs.”
door Socrates

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account

0
Shares