Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

De Lotto wil meer sportweddenschappen gaan aanbieden om illegale concurrentie het hoofd te bieden. De kansspelorganisatie gaat het ministerie van Justitie daarom vragen om een ruimere vergunning, zegt algemeen directeur Hans Schraders vrijdag. Gokkers zouden ook op bijvoorbeeld hockey- of golfwedstrijden moeten inzetten.

Wie wint op de Olympische Spelen de 100 meter sprint of wie verbreekt het eerste wereldrecord? Welke golfer slaat op de US Open de eerste hole-in-one? En welke speler haalt op de EK Voetbal de meeste gele kaarten? Voor zulke weddenschappen zijn gokkers nu nog aangewezen op internetsites die de overheid bestempelt als illegaal.

Als het aan De Lotto ligt komt er snel een legaal alternatief voor het arsenaal aan sportweddenschappen. Directeur Tjeerd Veenstra wil van het ministerie van Justitie een ruimere vergunning om beter te concurreren met sites als Unibet en Bwin. Dus meer (voetbal)weddenschappen en meer aandacht voor andere sporten.

Alleen het maximale inzetbedrag van 22 euro blijft wel hetzelfde. "Het totale aanbod van loterijen in ons land is voldoende. Alleen de sportweddenschappen lopen achter. Er is een overdaad aan illegaal aanbod. "Daar moeten we een redelijk en betrouwbaar alternatief voor bieden", stelt de Lotto-directeur, ook verantwoordelijk voor alle Toto-spelletjes. Alle aanbieders van sportweddenschappen vrij spel geven is volgens Veenstra geen optie. "Dat betekent de dood in de pot. De lusten gaan naar het buitenland en we blijven achter met de lasten. Met andere woorden: de winst verdwijnt en wij blijven achter met de sociale gevolgen. Wij verdelen twee derde van de opbrengsten bovendien over alle sectoren: top- en breedtesport."

"Denk je nou echt dat een bedrijf als Unibet straks het amateurvoetbal gaat sponsoren? Alleen de grote clubs profiteren misschien." Helemaal concurreren met de grote internetjongens en illegale organisaties in Nederland ('onderschat die groep niet, hun omzet is net zo groot') wil Veenstra niet. Zo peinst hij er niet over om live betting mogelijk te maken. Hierbij kan geld worden ingezet op weddenschappen terwijl de wedstrijd wordt gespeeld. "Met live wedden overschrijd je een grens van integriteit. Het valt voor een gokker niet te controleren, omdat dingen als een hoekschop of ingooi in het voetbal minder opvallen dan een volledig georkestreerde uitslag. Ik ben echt zo bang dat je straks als toeschouwer in het stadion zit en je afvraagt of wat je ziet wel echt is."

Volgens hoogleraar kansspelen Sytze Kingma van de Vrije Universiteit Amsterdam speelt de Lotto echter een 'bekend spelletje'. "Je moet legaliseren of anders beter handhaven. Dat is een politieke keuze. Wat de Lotto doet is een alibi om de weddenschappen uit te breiden", vindt Kingma. "Het legale aanbod is nu eenmaal per definitie minder dan de markt vraagt. Dat is altijd zo geweest."

bron: AD.nl

Bet3000
Tipbet