Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

Argumenten die Nederland gebruikt om het kansspelmonopolie in stand te houden, zijn in strijd met de afspraken die zijn gemaakt bij de oprichting van de Europese Unie (destijds EG). Dat heeft eurocommissaris McCreevy (Interne Markt) in april geschreven in zijn verzoek om opheldering over de Nederlandse regels voor het gokken op sportwedstrijden via internet.

De Nederlandse regering wilde de brief voorlopig geheim houden. Het schrijven kwam vrijdag in het bezit van het ANP.

De noodzaak om opbrengsten voor de staatskas en goede doelen te genereren, is geen geldige rechtvaardiging voor het kansspelmonopolie, schrijft McCreevy. De eurocommissaris betwijfelt verder of de regering voldoende doet tegen gokverslaving en hij wijst daarbij op het grote reclamebudget van monopolist De Lotto.

Europese lidstaten
Brussel meent verder dat er geen reden is legale kansspelaanbieders uit andere Europese lidstaten te weren van de Nederlandse markt. De brief vormt de opmaat voor een mogelijke inbreukprocedure bij het Europees Hof. Duitsland, Denemarken, Finland, Hongarije, Italië en Zweden kregen eenzelfde waarschuwing.

Advocaten van verschillende buitenlandse wedkantoren vroegen het ministerie van Justitie om de brief openbaar te maken. Hun verzoek werd afgewezen. Zonder het antwoord van de minister zou openbaarmaking leiden tot een eenzijdige (media)discussie in het nadeel van Nederland, luidde de argumentatie.

De overheid kreeg twee maanden om een antwoord te formuleren. Dat is echter nog niet gebeurd. Minister Donner (Justitie) verwacht dat de Europese Commissie genoegen zal nemen met de informatie die hij zal verstrekken. Hij wees er destijds in de Tweede Kamer op dat juridische stappen nog niet aan de orde zijn, maar dat het nog gaat om inlichtingen.


bron: nu.nl

Bet3000
Tipbet