Premier League logo

Clubs in de Premier Leagues stoppen met gokreclames op wedstrijdshirt

De voetbalclubs uitkomend in de Engelse Premier League hebben gezamenlijk afgesproken om de sponsoring van gokbedrijven op de voorkant van hun wedstrijdshirts stop te zetten.

De beslissing om de sponsoring van (online) kansspelen op de wedstrijdshirts niet langer te tonen wordt van kracht vanaf het einde van het seizoen 2025-2026. Hierdoor kunnen de huidige afgesloten deals met gokbedrijven tot die datum van kracht blijven.

De Premier League clubs kwamen op 13 april bijeen om een ​​definitieve stemming te houden over het einde van de shirtsponsoring. Ook werden er gesprekken gevoerd met het ministerie van Cultuur, Media en Sport als onderdeel van de herziening van de kansspelwetgeving in het Verenigd Koninkrijk.

The Premier League, de organiserende instantie achter de Premier League (EPL), heeft verklaard dat het gaat kijken naar samenwerking met andere sporten bij de ontwikkeling van een nieuwe code voor verantwoorde sponsoring in de professionele sportsector.

Het overkoepelende orgaan dat verantwoordelijk is voor de competitie, de spelregels en de gecentraliseerde uitzendrechten en andere commerciële rechten bracht het besluit naar buiten via hun website.

"De Premier League clubs zijn vandaag collectief overeengekomen om gokreclame op de voorkant van wedstrijdshirts van de clubs te verwijderen. Hiermee zij we de eerste sportcompetitie in het Verenigd Koninkrijk die vrijwillig een dergelijke maatregel neemt om gokreclames te verminderen".
Woordvoerder The Premier League

Een grote stap

In totaal hebben acht clubs momenteel shirtsponsorovereenkomsten met gokbedrijven waaronder; West Ham United Aston Villa, Everton en Brentford. Een aantal clubs hebben tevens samenwerkingsverbanden met gokbedrijven en bookmakers die geen shirtreclame of plaatsing van merknamen bevatten.

Diverse actiegroepen roepen al jaren op tot beëindiging van de gokgerelateerde shirtreclames. In juli vorig jaar schreef The Big Step, een actiegroep gericht op het stopzetten van dergelijke sponsordeals, een open brief waarin de Premier League clubs werden opgeroepen om dit soort sponsorpraktijken te staken.

Daar lijkt nu dus, hetzij pas in mei 2026, gehoor aan worden gegeven.

In Nederland nog geen discussies

Ook in de eredivisie zijn er diverse clubs die gesponsord worden door Nederlandse legale gokbedrijven. Zo prijkt op het wedstrijdshirt van AZ de naam van het online casino Kansino en spelen o.a. FC Volendam en Vitesse met het logo van BetCity op hun wedstrijdshirts.

Vooralsnog geen probleem maar we sluiten niet uit dat in de komende jaren ook in Nederland de spreekwoordelijke touwtjes zullen worden aangetrokken wat betreft het tonen van gokreclame op wedstrijdshirts.

Claim een Free Bet

Laatste Nieuws

Unibet EK promotie
Bet365 - Zet in & Ontvang
Betsson logo
Meer nieuws
0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account