Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

De EGBA (European Gaming and Betting Association) en de RGA (Remote Gambling Association) hebben op woensdag 23 juni een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de huidige Belgische wet op kansspelen.

Beide instanties protesteren tegen het feit dat met de Belgische wet buitenlandse aanbieders van gokspellen de toegang tot de Belgische markt op internet wordt ontzegd.

Alleen bedrijven die in België gevestigd zijn en tevens beschikken over een vergunning voor offline gokactiviteiten komen in aanmerking voor een licentie voor het online aanbieden van hun diensten.
Dat is volgens zowel de EGBA als de RGA een inbreuk op de Europese regels van vrij verkeer van diensten en toegang tot de markt. "Dat we een licentie moeten aanvragen, is het probleem niet. Wel de voorwaarden waaronder dit moet gebeuren. België discrimineert niet-Belgische aanbieders en dat kan niet", aldus Maarten Haijer, juridisch expert van de EGBA.

Marc Callu van de Kansspelcommissie meent dat de Belgische wet overeind zal blijven. "In de Europese rechtspraak zie ik nergens dat het vrije verkeer ook op kansspelen slaat. De lidstaten mogen daarover hun eigen regels opleggen, gelet op de bescherming van de consument. Er is nu geen controle op internetgokken mogelijk indien de servers in het buitenland staan".

Dat de overheid het aanbod van licenties beperkt, geeft Callu toe. "Maar dat gaat terug op de vorige kansspelenwet van tien jaar geleden. Zodra er een licentie vrijkomt, mag iedereen die proberen binnen te halen."

De Belgische kamer keurde de wet in december 2009 goed. Er moeten nog wel uitvoeringsbesluiten goedgekeurd worden en die laten door de val van de regering op zich wachten. De Europese Commissaris heeft laten weten niets te ondernemen tegen België zolang die besluiten er niet zijn. De wet op 1 januari 2011 van kracht moeten zijn. Internetgokken blijft in afwachting van deze besluiten illegaal.

De EGBA en de RGB hopen dat de nieuwe Belgische regering, als Europees voorzitter, de wet zal bijsturen.

Bet3000
Tipbet