Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

Het VS-verbod op financiële transacties tussen haar banken en buitenlandse online gokbedrijven blijft, maar er komt compensatie op andere gebieden. De internationale bonje over het gedrag van de VS is daar echter niet mee van tafel. Volgens AP en Bloomberg hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie hun ruzie over het online gokverbod van de VS bijgelegd. Maar daarmee is de kwestie nog niet van tafel binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

EU en VSDe EU had, net als veel andere belanghebbenden, bezwaren tegen de Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA) van oktober 2006. Daarin verbieden de Verenigde Staten alle financiële transacties tussen een financiële instelling en een online kansspel website. Dit betekent in feite de drooglegging van het online gokken. Europese gokbedrijven berekenden de schade van het wegblijven van hun Amerikaanse klanten op 2,8 miljard euro of 4 miljard dollar, op een totale markt die tussen de 15 tot 20 miljard dollar beloopt. Behalve Europa eisten ook Japan, Canada, India, Australië, Costa Rica en Macao dat het gokverbod van tafel ging. De eis daartoe was binnen de WTO het eerst neergelegd door Antigua en Bermuda, waar veel gokbedrijven om fiscale en legale redenen zijn gevestigd. Die derven naar eigen zeggen meer dan 3 miljard dollar omzet.

Compensatie
De VS hebben Europa nu compensatie toegezegd in de vorm van opening van een aantal markten. Die hebben verder niets met het gokken van doen, maar bieden Europa nieuwe kansen. Het gaat onder meer om de logistieke-, post- en de koeriersmarkt. Daarvan profiteert bijvoorbeeld TNT Post in Nederland, maar niet de gokbedrijven. Die zijn dus woedend om het akkoord en eisen dat de Amerikaanse wet alsnog van tafel gaat. De waarde van de Amerikaanse toezeggingen is niet hard te maken, gaf de EU toe.

Bonje
Met Antigua en Bermuda is er nog geen overeenstemming. Zo'n 10 procent van de economie is daar afhankelijk van het gokwezen sinds ondernemer Jay Cohen er ruim tien jaar geleden fortuin begon te maken met zijn World Sports Exchange. Daarvoor moest hij in de VS acht jaar terug ruim 17 maanden in de cel doorbrengen. Cohen heeft Antigua ertoe bewogen om een klacht bij de WTO neer te leggen tegen de VS. In 2005 werd de VS door de WTO in het ongelijk gesteld. Daarop heeft de VS haar handelsverplichtingen binnen de WTO wat betreft het gokwezen teruggetrokken en haar gokrichtlijnen nog eens aangescherpt met de genoemde wet uit 2006. Volgens betrokken juristen was dat geheel tegen de internationale gedragsregels in. De kans dat Antigua geld zal krijgen is echter niet groot.

bron: planet.nl
Bet3000
Tipbet