Dickson Etuhu in de regen

Ex-Manchester City middenvelder voor vijf jaar geschorst

Dickson Etuhu, de voormalige middenvelder van Manchester City en international van Nigeria, is in Zweden voor vijf jaar geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij matchfixing.

Etuhu, die voor het laatst voor IFK Rössjöholm speelde, werd samen met Alban Jusufi, een andere voormalige speler van die club, geschorst wegens de schending van de anti-matchfixatieregels van de Zweedse voetbalbond (SVFF).

Volgens de SVFF probeerde beide spelers om Etuhu's voormalige AIK Solna-teamgenoot, Kyriakos Stamatopoulos, tegenwoordig de keeperstrainer van de club, om te kopen door op 16 mei 2017 ondermaats te presteren in een wedstrijd tegen IFK Göteborg.

Uit het SVFF-onderzoek bleek dat Stamatopoulos hiervoor 2 miljoen SEK (ong. €180.000) werd aangeboden. De doelman meldde de matchfixing-poging echter direct bij de Zweedse voetbalbond. Dit resulteerde in een uitstel van de wedstrijd en een onderzoek naar de omkooppraktijken van het duo.

Etuhu en Jusufi werden in november 2019 veroordeeld voor poging tot matchfixing. Ze kregen geen gevangenisstraf opgelegd maar werden voorwaardelijk veroordeeld. De advocaten van Etuhu gingen direct in beroep tegen de veroordeling.

De tuchtraad van de SVFF gaf aan dat de maximale straf een verbod van tien jaar op deelname aan Zweedse sporten was. Bij de beslissing over de sancties voor Etuhu en Jusufi moest rekening worden gehouden dat de overtreding verband hield met de hoogste voetbalafdeling van het land en enorme media-aandacht die het veroorzaakte.

Ook werd aangegeven dat de zaak tot andere negatieve gevolgen en financiële kosten heeft geleid, zoals herstructureringskosten voor de Zweedse competitie, onderzoekskosten en reiskosten voor supporters.

De voetbalbond koos er uiteindelijk voor om beide spelers voor vijf jaar te schorsen. Dit omvat het spelen, trainen en uitvoeren van alle taken of rollen met betrekking tot sport in het land.

Etuhu begon zijn carrière bij Manchester City in 2000 en speelde voor een aantal Engelse competitieclubs voordat hij naar Zweden verhuisde om in 2015 speler te worden van AIK Solna. Hij speelde 33 keer voor het Nigeriaanse nationale team, waaronder de Afrika Cup en de 2010 FIFA wereldbeker.

Jusufi speelde voor clubs uit de lagere klasse in landen als Noorwegen, Italië, Albanië en zijn geboorteland Zweden.

Laatste Nieuws

augustus 12, 2022
Aston Villa en Duelbits
Nieuws Redactie

Aston Villa gaat samenwerken met niet-actieve bookmaker

Premier League voetbalclub Aston Villa gaat samenwerken met Duelbits. De bookmaker en eigenaar van een cryptocurrency-casino wordt de officiële Europese gokpartner voor het komende seizoen.
juli 08, 2022
888 Holdings plc
Nieuws Martijn Katsman

Overname maakt van 888 Holdings een nog grotere speler

Opvallend nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. 888 Holdings heeft William Hill overgenomen. Het gokbedrijf betaalt daar een bedrag van 1,95 miljard pond voor. Omgerekend naar euro's is dat 2,25 miljard.
juni 30, 2022
Superfans BetCity
Nieuws Martijn Katsman

'Superfans' vervangen bekende gezichten bij BetCity

Gokbedrijven mogen niet langer BN’ers en bekende oud-voetballers inzetten in reclames. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft de Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen aangepast.
juni 29, 2022
Unibet logo
Nieuws Martijn Katsman

Ajax gaat samenwerking aan met Unibet

Ajax gaat samenwerken met Unibet. De landskampioen en de aanbieder van online sportweddenschappen hebben een meerjarige overeenkomst ondertekend, tot en met 2026.
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account

0
Shares