Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

Vandaag is de Eerste Kamer akkoord gegaan het wetsvoorstel van de Tweede Kamer om de opbrengsten van gokspelen op internet te heffen met belasting, zelfs als het aanbod van deze gokspelen op internet illegaal zijn. Dit is een wijziging op de huidige wet op de kansspelbelasting mbt kansspelen via het internet. Het wetsvoorstel is zonder hoofdelijke stemming aanvaard, alleen de SP-fractie liet weten tegen het voorstel te zijn.

Centraal in dit besluit was de vraag of door het heffen van belasting op illegale kansspelen via internet, deze activiteiten feitelijk niet gewoon worden toegestaan maar het betoog van staatssecretaris De Jager was dat de belastingwetgeving geen onderscheid maakt tussen legale en illegale aanbieders. Het aanbod dient fiscaal gelijk te worden behandeld, ook wel genoemd het beginsel van de fiscale neutraliteit. Pogingen van SP-senator Reuten om zijn collega's op andere gedachten te brengen liepen op niets uit. De SP ziet meer in een strafrechtelijke vervolging van het illegale kanspelaanbod.

Senator Biermans (VVD) merkte op dat het heffen van belasting over illegale activiteiten al sinds mensenheugenis geschiedt. De VVD-senator hield zijn SP collega Reuten voor, dat de SP-fractie in de Tweede Kamer vóór het wetsvoorstel heeft gestemd. Reuten wees er keer op keer op dat dit in een andere context is geschied: de Tweede Kamer heeft ook ingestemd met een proef met legale gokspelen via internet. Dit wetsvoorstel is nu juist in de Eerste Kamer in april van dit jaar verworpen, als gevolg waarvan alle gokspelen op internet in Nederland illegaal zijn gebleven.

De vraag is nu hoe men het wetsvoorstel in de praktijk zal brengen. Welke stappen zullen worden ondernomen om de buitenlandse aanbieders van gokspelen op internet in Nederland te weren zijn momenteel niet duidelijk. Zo zijn er nog veel onduidelijkheden over wat nu precies wel en niet illegaal is. Een Nederlandse speler kan in het buitenland op zijn laptop legaal bij buitenlandse bookmakers een weddenschap afsluiten, terwijl hij illegaal bezig is als hij dezelfde weddenschap vlak over de grens nog eens afsluit.
Hoe de Belastingdienst kan afdwingen dat spelers aangiften doen van winst op illegale kansspelen en hoe de fiscus de buitenlandse exploitanten van kansspelen kan aanpakken is momenteel ook nog volstrekt onduidelijk.
Bet3000
Tipbet