Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

LadbrokesDe Britse bookmaker Ladbrokes handelt volgens de Hoge Raad nog steeds in strijd met de kansspelwet. Het Europese Hof zal nog wel moeten zeggen hoe zich dat verhoudt tot Europees recht.

De Hoge Raad vindt dat het bookmakerskantoor zich schuldig maakt aan overtreding van de Wet op de Kansspelen door via internet het gokken op sportwedstrijden aan Nederlanders aan te bieden. Dat bepaalde de Raad afgelopen vrijdag in een arrest. Vergunninghouder De Lotto won eerder in hoger beroep al van Ladbrokes.

De kwestie is daarmee echter nog niet afgerond. De Raad wacht nog op antwoorden van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg over hoe het Europees recht in deze zaak moet worden uitgelegd. De Hoge Raad is niet de enige die vragen stelde aan het Europese Hof over internetgokken.

Ook rechters uit andere lidstaten en de Nederlandse Raad van State deden dit vorige maand. De vraag is nu hoe het Nederlandse staatsmonopolie op kansspelen zich verhoudt ten opzichte van het Europese recht op het vrij verkeer van diensten. Die bepaling staat in het EG-Verdrag. Beperkingen op het aanbieden van diensten zijn verboden als lidstaten daarvoor geen goede rechtvaardiging kunnen aanvoeren.

Een rechtvaardiging zou er wel kunnen zijn als Nederland gokactiviteiten voldoende beperkt en de bestrijding van gokverslaving serieus oppakt. Echter de Nederlandse overheid adverteert volop met reclames voor loterijen en kansspelen in de media. Ook vraagt de Hoge Raad zich af of nationale rechters in ieder afzonderlijk geval een uitspraak moeten doen over het blokkeren van buitenlandse goksites.

Ladbrokes heeft in het Verenigd Koninkrijk een vergunning voor het aanbieden van kansspelen. Na de beantwoording van de gestelde vragen zal de zaak verder worden behandeld door de Hoge Raad. Het Britse wedkantoor is één van de vele bedrijven die met goksites tot nu toe juridisch bot vangt bij Nederlandse rechters.

Hetzelfde overkwam ook onder meer Unibet en Betfair. Een zaak van Betfair bij de Raad van State loopt ook nog. Daarbij gaat het onder meer over de weigering door minister van Justitie Hirsch Ballin om Betfair kansspelvergunningen te verlenen.

Bet3000
Tipbet