Juventus-voetballer Nicolò Fagioli

Italiaanse voetballer geschorst voor zeven maanden na illegale gokpraktijken

  • Match header module: Select

Het Italiaanse Federale Openbaar Ministerie heeft Juventus-voetballer Nicolò Fagioli een schorsing van zeven maanden opgelegd wegens het wedden op voetbalwedstrijden.

Berichten over Fagioli kwamen vorige week naar buiten waarin werd beweerd dat hij sportweddenschappen had geplaatst bij een illegale goksite. De regels van de Italiaanse Voetbalbond (FIGC) bepalen dat spelers die betrapt worden op het wedden op sportwedstrijden een schorsing van maximaal drie jaar kunnen krijgen.

De sanctie is nog niet officieel bevestigd, maar Italiaanse media hebben gemeld dat de advocaten van Fagioli en het federale openbaar ministerie tot een overeenkomst zijn gekomen. Volgens deze overeenkomst zou Fagioli een schorsing van zeven maanden opgelegd krijgen, evenals een herstelprogramma van vijf maanden.

Gedurende dit herstelprogramma zal hij moeten werken aan het overwinnen van zijn gokverslaving. Verder is bepaald dat hij zich zal moeten inzetten bij jeugdondersteuning en minimaal tien keer moet verschijnen bij amateur sportverenigingen.

De FIGC zei dat het Federale Openbaar Ministerie de overeenkomst zal monitoren en voegde eraan toe dat deze kan worden beëindigd als Fagioli deze schendt. Fagioli zal ook een boete van €12.500 opgelegd krijgen.

Internationals erbij gelapt

Later bleek dat er nog twee Italiaanse internationals bij betrokken zouden zijn, Sandro Tonali van Newcastle United en Nicolo Zaniolo van Aston Villa. Fagioli onthulde dat hij de gok-app waarmee hij gokte heeft leren kennen via de Italiaanse international Tonali.

Beide spelers werden vorige week, nog voor de EK-kwalificatiewedstrijden, uit de Italiaanse nationale ploeg gezet en keerden terug naar hun club, respectievelijk Juventus en Aston Villa.

Een aspect dat gunstig kan zijn voor Fagioli en mogelijk ook voor Zaniolo en Tonali, is de verklaring van Gabriele Gravina, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. Hij beschouwt jonge, gokverslaafde spelers als slachtoffers van een wijdverspreid maatschappelijk probleem.

Tonali's zaakwaarnemer Guiseppe Riso heeft bevestigd dat Tonali een gokverslaving heeft. Iets wat de jonge Juventus-middenvelder zelf ook al erkende. Als gevolg van zijn gokverslaving heeft hij zich laten onderzoeken door een psychiater.

Fagioli's toekomst in het voetbal

Eerder nam Juventus al contact op met de Italiaanse voetbalbond over het gokgedrag van Fagioli. De FIGC zegt dat Fagioli artikel 24 van de CGS heeft geschonden. Een artikel in het spelersreglement dat voetballers en leden van voetbalclubs verbiedt om weddenschappen te plaatsen op voetbalevenementen georganiseerd door de Italiaanse voetbalbond, de UEFA en de FIFA.

Het Federale Openbaar Ministerie zal toezien op de naleving van wat is aangegeven en zal in geval van schendingen de maatregelen nemen die binnen zijn bevoegdheid vallen met beëindiging van de overeenkomst en voortzetting van de tuchtprocedures.
Federazione Italiana Giuoco Calcio (Italiaanse voetbalbond)

Nieuwe namen duiken op

Fabrizio Corona, de journalist die oorspronkelijk het gokschandaal aan het licht bracht, heeft inmiddels drie nieuwe namen naar voren gebracht. Het zou gaan om Federico Gatti, teamgenoot van Fagioli bij Juventus, Nicolò Casale van Lazio en Stephan El Shaarawy van AS Roma.

Corona beweerde in het Italiaanse tv-programma Striscia la Notizia dat hij in het bezit is van een video waarop te horen is dat de drie betrokkenen praten over wedden op voetbal. Momenteel is er nog geen onderzoek ingesteld naar een van de drie genoemde voetballers.

Claim een Free Bet

Laatste Nieuws

Toto logo
Juventus-voetballer Nicolò Fagioli
Betsson logo
Meer nieuws
0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account