Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

Wederom verwerpt Nederland de kritiek van de Europese Commissie op het kansspelbeleid. In zijn schriftelijke reactie toont minister Hirsch Ballin van Justitie zich vasthoudend.

Eerder deze week berichtte De Persover een uitgelekte aanmaningsbrief van de Commissie aan het Rijk. Daarin concludeerde Brussel dat Nederlands verdediging van de Wet op de Kansspelen (WoK) zo lek als een mandje is. De Europese Commissie ligt met meerdere lidstaten in de clinch over met name de staatsmonopolies en het strikte vergunningenbeleid. De Commissie acht beiden onverenigbaar met het grondbeginsel van vrije dienstverrichting. Nieuwe ondernemers komen nu de kansspelmarkt niet op en daartegen tekent Europa protest aan.

Naar aanleiding van het uitlekken van het vertrouwelijke stuk, maakt het ministerie nu ook de officiële reactie van het Rijk openbaar. In het schrijven benadrukt Nederland, zoals inmiddels gebruikelijk, dat het beleid in huidige vorm standhoudt omdat het kansspelverslaving tegengaat en de consument beschermt. Door een aantrekkelijk en legaal alternatief voor illegale kansspelen aan te bieden dat van overheidswege wordt gereguleerd, bestrijdt het Rijk bovendien ook witwaspraktijken en financiering van bijvoorbeeld terrorisme. "Fraudebestrijding wordt door het Hof aanvaard als dwingende reden van algemeen belang", wrijft de verdediging Europa onder de neus.

De verwarring over reclame-uitgaven door De Lotto, Brussels rekensom kende een hogere uitkomst dan de Nederlandse, is een gevolg van de onduidelijke definitie van het begrip "reclame-uitgaven", staat in de brief. Bovendien, benadrukt het Rijk, wordt reclame voor kansspelen toegestaan om de Nederlanders zo attent te maken op legale gokgelegenheden.

Het verwijt van de Commissie dat de overheid niet aantoont dat haar beleid gokverslaving tegengaat, bijvoorbeeld met steekhoudende cijfers, verwijst Nederland indirect naar de prullenbak. 

Eerder deze maand bundelde pokerminnend Nederland ook zijn krachten tegen Hirsch Ballin. Met een petitie protesteren liefhebbers van het spel tegen de nieuwe Wet op de Kansspelen. Per 1 januari 2008 voert het kabinet nieuwe regels door. Zo zal onlinepoker enkel nog toegestaan zijn op internetsites van Holland Casino. Ook de belastingen over opbrengsten uit poker gaan met ingang van het nieuwe jaar omhoog. De pokeraar moet dan 40,85 cent per gewonnen euro afdragen. 

In het NPS radioprogramma Lijn5sprak pokerlegende Marcel Lüske woensdagavond van een "dictatoriale beslissing". "Het is duidelijk beleid gericht op eigenbelang", aldus de prof. 

De Europese Commissie beslist binnen twee maanden wat haar volgende stap wordt. Nederland voor het Europese hof slepen, opnieuw opheldering vragen of de verdediging in het gelijk stellen.

Bron: debeurs.nl

Bet3000
Tipbet