Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

Eurocommissaris Charlie McCreevy is tot de conclusie gekomen dat de Nederlandse regering voor alle eigen kansspelen een expansiebeleid voert dat regelrecht in strijd is met Europese marktregels. Dit staat beschreven in een uitgebreide brief die hij in maart dit jaar heeft geschreven als reactie op de Nederlandse verdediging van het door hem bekritiseerde gokmonopolie. Dit is in tegenstelling tot wat de Nederlandse regering zelf beweert.

mcgreevyReclame
McCreevy stelt dat Nederland hem verkeerd heeft geïnformeerd over de dalende reclame uitgaven van De Lotto. De reclamebestedingen zouden in 2004 en 2005 respectievelijk op 14,1 en 12,6 miljoen euro liggen terwijl in jaarverslagen bedragen worden genoemd die bijna de helft hoger liggen.

Verder wijzen gegevens van het gerenommeerde onderzoeksbureau Nielsen Media er op dat het aantal advertenties van De Lotto met 42 procent is gestegen tussen 2002 en 2004 en dat de totale duur van radio- en televisiespots ook in die orde van grote is gegroeid. Een recent ingestelde reclamecode is volgens hem niet meer dan een wassen neus.

Gokverslaafden
Ook plaatst de eurocommissaris zijn vraagtekens bij onderzoeken die zouden uitwijzen dat het aantal gokverslaafden in Nederland is gedaald. Voor de stelling dat het gereguleerde legale aanbod illegale en criminele activiteiten verminderd heeft de Nederlandse regering geen enkel bewijs geleverd, schrijft hij. McCreevy wijst daarnaast op verschillende uitbreidingen van het kansspelaanbod in de aflopen jaren.

Expansiebeleid
"Gezien het bovenstaande is de Commissie in weerwil van het antwoord van de Nederlandse autoriteiten van mening dat verschillende elementen erop wijzen dat de Nederlandse regering voor alle kansspelen een expansiebeleid voert", schrijft McCreevy. Brussel blijft er daarom bij dat er geen reden is legale kansspelaanbieders uit andere Europese lidstaten te weren van de Nederlandse markt.

Inbreukprocedure
De brief van McCreevy vormt een verdere opmaat voor een inbreukprocedure tegen Nederland bij het Europees Hof. Correspondentie tussen de regering en de Europese Commissie is normaal gesproken niet openbaar maar het schrijven lekte half augustus uit.

Kabinet
Het kabinet heeft inmiddels gereageerd op de brief van McCreevy, legde een woordvoerder van het ministerie van Justitie afgelopen dinsdag uit, maar die reactie is niet openbaar. De zegsman verwees naar de aloude argumenten die Nederland als rechtvaardiging voor het kansspelmonopolie hanteert zoals het voorkomen van gokverslaving en criminaliteit. De minister liet korte tijd later weten dat de brief én kabinetsreactie nog deze week (augustus 2007) naar de Tweede Kamer worden gestuurd.


bron: nu.nl

Bet3000
Tipbet