Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

Het ministerie van Justitie houdt al meer dan een jaar een brief van de Europese Commissie geheim waarin een verbod staat op het monopolie van de Toto op sportweddenschappen. De reden hiervoor zou zijn dat uitlekken van de brief in de media zou kunnen leiden tot een eenzijdige discussie mbt Nederlandse kansspelbeleid. Daarnaast zou het openbaar maken van schrijven afbreuk kunnen doen aan de positie van Nederland aldus een reactie van het ministerie in een verzoek op de wet openbaarheid van bestuur.

brief justitie

De brief, welke in bezit is van De Telegraaf, bewijst dat Nederland keihard op de vingers is getikt aangaande het huidige gokbeleid van de overheid. Na een jarenlange discussie, trekt de Europese Commissie in het dwingende advies de conclusie dat de Nederlandse overheid in strijd met het Europese verdrag handelt. Het huidige monopolie voor de voetbaltoto (Lotto) is in Nederland illegaal, zo stelt de EC. De commissie kan deze conclusie nu afdwingen voor het Europese Hof van Justitie.

Eerste en Tweede Kamerleden hebben de gevoelige brief nimmer toegestuurd gekregen, maar alleen kortstondig kunnen inzien. Volgens Minister Hirsch Ballin is de correspondentie op verzoek van de EC vertrouwelijk gebleven maar een woordvoerder van de EC laat weten dat het altijd aan de lidstaten zelf wordt overgelaten om dergelijke rapporten in de openbaarheid te brengen.

Juristen stellen dat publiek maken van het rapport nog veel grotere consequenties heeft. Met het advies zouden namelijk alle maatregelen die Justitie momenteel neemt tegen internationale aanbieders van sportweddenschappen, waarschijnlijk sneuvelen voor de rechter. "Het is zeer zorgelijk dat burgers geconfronteerd worden met een wet en daarvoor boetes kunnen krijgen, terwijl die wet in strijd is met het Europees recht", zegt hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops.

Schokkend
Kansspeladvocaat Justin Franssen, vindt de geheimhouding schokkend. "Anders dan de minister wil doen geloven, is er maar één oplossing: het feitelijk illegale monopolie op sportweddenschappen in lijn brengen met de Europese wet." Het 'met redenen omklede advies' is het slotstuk stelt de EC. "Deze brief is geen informatieverzoek. Nederland handelt in strijd met het Europese verdrag", zegt de EC-woordvoerder. Het ministerie stelt echter dat er nog steeds sprake is van een dialoog. Minister Hirsch Ballin houdt helaas nog steeds vol dat de Nederlandse regelgeving rond gokken kan worden gerechtvaardigd.

Bet3000
Tipbet