Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

De Eredivisie cv, het samenwerkingsverband van Nederlandse voetbalclubs dat de lucratieve uitzendrechten veilt voor betaald voetbal op tv en radio, aast op een goklicentie van de Nederlandse overheid. Dat blijkt uit het vertrouwelijke biedingdocument dat de Eredivisie cv (ECV) heeft verstuurd aan geïnteresseerde mediabedrijven.

Door kijkers voetbalweddenschappen te laten afsluiten, zouden de voetbalclubs naar verwachting tientallen miljoenen euro’s extra kunnen verdienen boven op de jaarlijkse inkomsten uit uitzendrechten en reclamezendtijd.


eredivisieHet lopende driejarige contract levert de ECV ruwweg € 70 mln per jaar op. Alleen al aan uitzendrechten mikken de voetbalclubs dit keer op € 100 mln per jaar.

Twee minuten gokken

De wet verbiedt de ECV op dit moment om zendtijd te wijden aan gokken op voetbaluitslagen. Maar de profclubs willen deze mogelijkheid exploiteren zodra de wetgever hier toestemming voor heeft gegeven. Daarom eisen de clubs alvast dat gegadigden voor de televisiesamenvattingen van eredivisiewedstrijden twee minuten van hun zendtijd reserveren voor het afsluiten van voetbalweddenschappen, zo blijkt uit het veilingdocument. De bepaling in het veilingdocument is op voorwaarde dat de gokwet wordt verruimd in de komende drie tot vijf jaar. Dat is de looptijd van de uitzendrechten vanaf de eerstvolgende competitie komend najaar.

Doelpuntenmaker
"Stel de markt komt vrij", zegt ECV-directeur Frank Rutten in een toelichting, "dan willen wij de mogelijkheid openhouden om daar in een sportprogramma aandacht aan te schenken". Nu kan legaal gokken op voetbalwedstrijden alleen via de toto, onderdeel van de Lotto. "Wij denken dat er meer uit te halen valt", zegt Rutten. Hij refereert aan Engeland, bakermat van het voetbal, waar fans kunnen wedden op de identiteit van de eerste doelpuntenmaker, wie de eerste hoekschop krijgt, en vele andere gokkansen dan louter rust- en slotstanden.

Om de rechten van live voetbaluitzendingen aantrekkelijker te maken, gaat vanaf augustus veel op de schop. Zo beginnen de wedstrijden op vrijdag, zaterdag en zondag op andere tijdstippen om overlappingen uit te sluiten. Dat moet meer kijkers opleveren, hopen de voetbalclubs. Ook worden de samenvattingen onaantrekkelijker gemaakt. De uitzending begint zondag pas om acht uur en gaat waarschijnlijk ook korter duren. De komende veiling is anders dan voorgaande. Livebeelden van betaald voetbal komen vanaf volgend seizoen mogelijk via een nieuw op te richten eigen betaalzender van de ECV, mocht de veiling te weinig opleveren.
 
Vrouwenvoetbal
Ook is het mogelijk dat één partij of consortium van partijen alle uitzendrechten vergaart: live tv, samenvattingen tv, radio, mobiele telefoon en samenvattingen van vrouwenvoetbal. Het veilingdocument is zeer gedetailleerd, in hoge mate juridisch en volledig geschreven in het Engels. De ECV bevestigt dat het vooraf buitenlandse partijen heeft geconsulteerd en ook biedingen verwacht van buitenlandse mediaconglomeraten en rechtenagentschappen. Partijen die een bod willen neerleggen, hebben hiervoor tot 17 januari de tijd gekregen van de voetbalclubs. In de loop van februari wordt bekend aan wie ECV de televisierechten gunt voor de komende jaren.

bron: fd.nl

Bet3000
Tipbet