Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

Na eerdere gokschandalen in België en Duitsland, zou er nu ook in grote Europese competities zijn gesjoemeld. De Berliner Morgenpost bericht dat er verdachten zijn aangehouden, die zich met hun illegale gokpraktijken veelal richtten op de Turkse Süper Lig. Volgens het dagblad zouden vooral duels in de Turkse eerste klasse massaal gemanipuleerd zijn. De hoofdfiguren in de omkoopaffaire zouden opereren vanuit de Duitse hoofdstad Berlijn. Volgens het OM zijn negen Europese landen bij de malversaties betrokken: Nederland hoort daar niet bij.

De verdachten zouden spelers, coaches en officials van diverse Europese clubs hebben gemanipuleerd of pogingen hiertoe hebben ondernomen. In de krant wordt gemeld dat het één van de grootste omkoopschandalen ooit is in het profvoetbal. Een topinvesteerder zou de Berlijnse krant over de omkoping hebben ingelicht.

Het nieuwe gokschandaal dat volgens Duitse media in de komende periode veel aandacht zal krijgen is behoorlijk grootschalig. Ruim tweehonderd wedstrijden staan onder verdenking van fraude en manipulatie, zo hebben het openbaar ministerie van Bochum en de Duitse politie vrijdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Beide instanties hebben sinds het begin van dit jaar intensief onderzoek gedaan naar internationale gokcriminaliteit binnen het voetbal.

De DFB, Duitse voetbalbond, zal heeft afgelopen vrijdag inzage geven in de feiten. Hierbij was de UEFA ook aanwezig middels een vertegenwoordiger.

Het zou gaan om voetbalwedstrijden in Duitsland, België, Zwitserland, Kroatië, Slovenië, Turkije, Hongarije, Bosnië en Oostenrijk. In Duitsland, België en Zwitserland betreft het geen duels uit de hoogste divisie van het betaalde voetbal. In de andere zes landen is dat wel het geval. Tot de verdachte duels behoren ook drie wedstrijden uit de Champions League en twaalf duels uit de Europa League. Om welke wedstrijden het gaat, is nog niet bekend gemaakt.

Tevens is bekendgemaakt dat volgens de verdenkingen ongeveer tweehonderd man bij het schandaal betrokken zijn. Infiltranten zouden spelers, trainers, scheidsrechters en andere officials steekpenningen hebben betaald om de uitslag van wedstrijden te beïnvloeden. De politie heeft inmiddels vijftien arrestaties verricht en vijftig gebouwen en kantoren doorzocht. Dat is gebeurd in Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Zwitserland.

Bet3000
Tipbet