Toto logo

Rechtszaak tegen TOTO: gokkers eisen uitbetaling winnende weddenschap

  • Match header module: Select

Vier gokkers hebben juridische stappen genomen en een rechtszaak aangespannen tegen het bekende Nederlandse gokbedrijf TOTO.

De inzet? Een deel van hun winst dat naar hun mening niet volledig is uitbetaald. Het geschil draait om een opvallende kwestie van verkeerd aangeboden odds. De opmerkelijke rechtszaak word vandaag, 22 september, gehouden.

In de rechtszaal staan vandaag vier gokkers tegenover TOTO, het bekend staatsbedrijf in de wereld van weddenschappen en loterijen. De vier individuen hebben de staatsdeelneming voor de rechter gedaagd omdat TOTO weigert het volledige bedrag uit te betalen voor een gewonnen weddenschap die ze bij een TOTO-winkel hebben geplaatst.

Volgens de gokkers hebben ze recht op bijna € 26.000. In augustus 2022 begaven ze zich naar een TOTO-winkel om weddenschappen te plaatsen, variërend van € 200 tot € 250.

Te hoge quotering door fout

De meerderheid van hun weddenschappen was gericht op de Deense bekerwedstrijd tussen de eerstedivisieclub HB Køge en Skovshoved IF, dat op een lager niveau speelt. Op dat moment bood TOTO een quotering aan tussen 6.00 en 7.00 voor een overwinning van HB Køge. HB Køge won de wedstrijd gemakkelijk met 4-0, waardoor de gokkers dachten dat ze een flinke winst zouden opstrijken.

Echter, TOTO weigerde het volledige gewonnen bedrag uit te keren, onder verwijzing naar een bedrijfsfout. Volgens TOTO hebben de gokkers geprobeerd voordeel te halen uit een technische fout bij de bookmaker en ze zouden moeten hebben weten dat de quotering voor een overwinning van HB Køge veel te hoog was bij TOTO-winkel.

"Bij deze weddenschap was overduidelijk sprake van een technische fout. Er werd een veel te hoge quotering aangeboden en deze spelers zouden dat moeten hebben herkend. Zodra we deze fout ontdekten, pasten we de quotering van de weddenschap onmiddellijk aan. We bieden dagelijks honderden weddenschappen aan en helaas kunnen er soms fouten optreden.
Volgens ons deelnemersreglement hebben we het recht om een weddenschap ongeldig te verklaren als er een fout is gemaakt. In dit geval waren we zelfs bereid de weddenschappen uit te betalen tegen aangepaste, lagere quoteringen, maar de spelers gingen hier niet mee akkoord. Naar ons idee was deze rechtszaak onnodig."
Tonny Dijkhuizen - woordvoerder van TOTO

Cupido van den Berg, een van de gokkers die TOTO voor de rechter sleept, is echter van mening dat er bij bookmakers te veel onvoorspelbaarheid heerst en dat winnen vaak niet wordt toegejuicht.

"Het lijkt erop dat deze gokbedrijven niet graag zien dat spelers winnen," merkte Van den Berg op. Van den Berg onderbouwt dit standpunt met een geluidsopname van een gesprek tussen een sigarenboer en twee werknemers van TOTO, waarin wordt besproken dat TOTO te veel geld verliest aan winnende spelers in de winkel. TOTO zou naar verluidt meer dan € 100.000 hebben verloren door deze specifieke winkel.

In reactie aan de NOS op de opgenomen gesprekken geeft TOTO aan dat deze plaatsvonden naar aanleiding van waarschuwingen aan de desbetreffende ondernemers. Bovendien beweert TOTO dat de opnames zonder toestemming van hun medewerkers zijn gemaakt.

TOTO wijst erop dat hun verkooppunten aan strikte eisen moeten voldoen voor verantwoorde verkoop en verantwoord spelen. Medewerkers van verkooppunten moeten spelers bijvoorbeeld wijzen op speellimieten en hen doorverwijzen naar Nederlandse Loterij voor uitbetaling van hoge geldprijzen. TOTO houdt toezicht op de naleving van de gedragscode en controleert regelmatig de kennis van verkoopmedewerkers over verantwoord spelen.

Sluiting accounts

Het is geen geheim dat verschillende bookmakers accounts van te succesvolle spelers beperken of in sommige gevallen zelfs sluiten. TOTO heeft verklaard dat ze dit doen ter bescherming van consumenten, om gokverslaving te voorkomen en fraude en witwassen tegen te gaan.

De Kansspelautoriteit heeft opgemerkt dat het in lijn met de regels is voor bookmakers om spelers te beperken, maar dat het als "ongewenst" wordt beschouwd om deze maatregelen die bedoeld zijn voor de bescherming van gokverslaafden, voor andere doeleinden in te zetten.

In een eerdere rechtszaak eind 2022 waarbij spelers zich beriepen op foutieve quoteringen op de wedstrijd Sparta tegen Ajax (13 september 2020) werd TOTO door de rechter in het gelijkgesteld. TOTO kon aantonen dat de weddenschappen ongeldig waren vanwege een fout in het systeem. Hoewel de spelers hun winst niet ontvingen, werden hun inzetten wel teruggestort.

Bron: NOS

Claim een Free Bet

Laatste Nieuws

Unibet EK promotie
Bet365 - Zet in & Ontvang
Betsson logo
Meer nieuws
0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account