Inloggen
x
of
x
x
Registreren
x
of

De Europese consumentenorganisatie Right2bet heeft op haar website een onderzoek gepubliceerd over de winkansen tijdens het wedden op WK wedstrijden bij de grote Europese staatsmonopolies ten opzichte van de reguliere (online) bookmakerkantoren.

We zijn nog maar in de eerste fase van het WK toernooi maar nu is een duidelijke trend al zichtbaar; de Europese staatsmonopolies bieden klanten aanzienlijk slechtere winkansen dan de particuliere ondernemingen.

Het Zweedse staatsbedrijf "Svenska Spel" spant de kroon, met 36% slechtere kansen dan bij de gemiddelde (online) bookmaker. Dit betekent dat de Zweedse consument die bij Svenska Spel £ 10 op iedere juiste uitslag van de eerste 14 wedstrijden zou hebben ingezet, 76,80 Britse ponden slechter af is dan wanneer hij dit zou hebben ingezet bij een particulier bookmakerskantoor.

Ook andere staatsmonopolies komen er bekaaid af in het onderzoek van Right2bet: bij een geplaatste inzet van 10 Britse pond op de juiste uitslag de eerste 14de gespeelde WK wedstrijden, zou dit het volgende bedrag opleveren:

Deense monopolie (Danske Spil): £ 243
Franse monopolie (FDJ): £ 225
Griekse monopolie (OPAP): £ 224
Nederlandse monopolie (De Lotto): £ 219
Franse monopolie (PMU): £ 210,50
Duitse monopolie (Oddset): £ 191,50

Ter vergelijking, bij een (online) bookmaker zou dit £ 261,70 zijn geweest, een aanzienlijk verschil dus.

Right2bet wil deze informatie gebruiken om consumenten, toezichthouders en politici te laten zien onder welke magere omstandigheden momenteel weddenschappen bij staatsmonopolies worden afgesloten.

Onder het mom van consumentenbescherming en criminaliteitsbestrijding heeft het Europese Hof bepaald dat lidstaten zelf hun gokmarkt mogen afschermen tegen buitenlandse aanbieders. Dergelijke grote verschillen in de uitbetalingspercentages zullen uiteindelijk toch resulteren in een gebrek van bescherming naar de consument volgens Right2Bet.

Hoewel maatschappelijk verantwoorde ondernemers zullen stoppen met het aanbieden van weddenschappen aan burgers wier regeringen hebben verklaard dat dit illegaal is, zullen er nog genoeg maatschappelijk onverantwoorde aanbieders bereid zijn om deze weddenschappen af te sluiten.

Bij deze partijen zullen de winkansen aanzienlijk beter dan de monopolies. Dit in combinatie met de natuurlijke neiging van gokkers om massaal naar waar de beste kansen te kijken, zal zich een zwarte markt rond deze particuliere aanbieders ontwikkelen.

Helaas zal door deze onverantwoordelijke aanbieders niet hetzelfde hoge niveau van de spelerbescherming geboden worden, hetgeen betekent dat de gokker het onderspit zal delven. Politici moeten de betrouwbare particuliere exploitanten juist aanmoedigen en niet hinderen in de voortgang zodat gokkers hun betere winkansen én een betere bescherming aldus Right2Bet.

Right2Bet houdt zich bezig met de principes van economische vrijheid in de EU ten aanzien van online kansspelen en streeft naar een vrije markt ipv regulering en afscherming van gokmonopolies door afzonderlijke lidstaten.

Bet3000
Tipbet