Gokken op voetbal

Hoe werkt gokken op voetbal?

Gokken op voetbal betreft het voorspellen van het resultaat van een voetbalwedstrijd of het resultaat van een gebeurtenis tijdens die wedstrijd.

Dit kan het uiteindelijke eindresultaat zijn, de uitslag tijdens de rust of een door de bookmaker vooraf vastgestelde gebeurtenis die in het spel plaatsvindt.


De kansen (ook bekend als odds) die je aangaat, worden bepaald door de bookmakers en vertegenwoordigen hun idee van een gebeurtenis die zich voordoet.

Om te winnen moet je simpelweg gelijk hebben, hoewel er niet zoiets is als een gegarandeerde winnaar. Zelfs als je inzet op de grote favoriet, is een winst nooit gegarandeerd, omdat voetbalwedstrijden (en eigenlijk alle sporten) uiteindelijk te onvoorspelbaar zijn.

Onwaarschijnlijke resultaten zijn niet alleen mogelijk, ze komen zelfs vrij regelmatig voor. We zien dit wekelijks terug in de grote en kleine voetbalcompetities. Wil je succesvol zijn bij het gokken op voetbal, gaat het dan om kennis of kunde?

Is het voorspellen van een voetbalwedstrijd geluk of moet je er kennis voor hebben? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Niemand heeft hier een sluitend antwoord op en er wordt al decennia lang onderzoek naar gedaan.

Wat zijn odds?

De odds zijn een weergave van hoe waarschijnlijk de bookmaker denkt dat iets zal gebeuren. Hoe lager de prijs, hoe groter de kans dat deze optreedt en daarom de lagere winst als je de weddenschap wint.

Odds kunnen worden weergegeven in decimalen of als breuken. Beide opties tonen dezelfde winkans, het wordt alleen anders weergegeven. In het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Australië worden odds voornamelijk weergegeven als breuken. Vandaar dat veel mensen dit ook wel de Engelse odds noemen.

Hoe werken de Engelse odds?

Bij de Engelse odds deel je de teller (het bovenste getal) door de noemer (het onderste getal) en rekent daarmee direct je winst uit. Je vermenigvuldigt de uitkomst van de breuk met je inzet voor het berekenen van je mogelijke winst.

Stel de Engelse odds voor een bepaalde weddenschap worden weergegeven als 2/1. Dit betekent dus twee gedeeld door één. De uitkomst van deze breuk is twee. Als je €10 hebt ingezet op deze odds en je hebt het geluk gehad om te winnen, is je winst €20. Je ontvangt van de bookmaker €30. Je oorspronkelijke inzet van €10 en je winst van €20.

Voorbeelden van Engelse odds

  • €10 tegen Engelse odds van 6/4 levert €25,00 op in totaal, als je wint. 6/4 heeft als uitkomst 1,5. Vermenigvuldig dit met je inzet van €10 en je winst is €15,00.

  • €10 tegen Engelse odds van 4/6 levert €16,66 op in totaal, als je wint. 4/6 heeft als uitkomst 0,66. Vermenigvuldig dit met je inzet van €10 en je winst is €6,66.

  • €10 tegen Engelse odds van 10/1 levert €110 op in totaal, als je wint. 10/1 heeft als uitkomst 10. Vermenigvuldig dit met je inzet van €10 je winst is €100.

In Europa houden we het gelukkig een stuk simpeler en worden de odds weergegeven als decimalen. Dit rekent namelijk een stuk gemakkelijker en sneller.

Hoe werken de Europese odds?

Bijvoorbeeld de odds voor een bepaalde weddenschap zijn 3.00. Als je €10 hebt ingezet op deze odds en je hebt het geluk gehad om te winnen, krijg je in totaal €30 terug. Je ontvangt je oorspronkelijke inzet van €10 en je winst van €20.

Voorbeelden van Europese odds

  • €10 tegen odds van 2.5 levert €25,00 op in totaal, als je wint. Dat is je inzet van €10 en je winst van €15,00.

  • €10 tegen odds van 1.66 levert €16,66 op in totaal, als je wint. Dat is je inzet van €10 en je winst van €6,66.

  • €10 tegen odds van 11.00 levert €110 op in totaal, als je wint. Dat is je inzet van €10 en je winst van €100.

Slim gokken op voetbal

Onthoud dat bij het gokken op voetbal geluk en onvoorspelbaarheid een rol spelen en dat uitkomsten niet altijd zo zijn als men verwacht. Een rode kaart in de vijfde minuut kan de wedstrijd doen keren. De favoriet kan ineens worden verslagen en de underdog waarvan niemand ooit gedacht had dat hij zou kunnen winnen, kan er toch opeens met de winst vandoor gaan.

Slim gokken op voetbal kun je doen door vooraf goed te kijken naar de statistieken tussen clubs. Ook is het zinvol om voorbeschouwingen te lezen zodat je in ieder geval enige voorkennis hebt. Wat je vooral niet moet doen is puur gokken op je gevoel. Wij proberen je op deze website middels strategische artikelen ook nog eens te voorzien van extra informatie zodat je altijd een weloverwogen keuze kunt maken.

Voor de meest actuele odds kun je onze live score & odds pagina bekijken. In het match center zie per wedstrijd in het tabblad "odds" de laatste noteringen van de bookmakers.

Bookmakers

Lees ook

Nooit gewonnen wedstrijden
Bet365 Bet Builder
Gokken op voetbal
Lees alle artikelen
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account

0
Shares