Wat zijn odds?

Wat zijn odds en hoe worden deze bepaald?

Odds is het Engelse woord voor kansen. De odds zijn een weergave van hoe waarschijnlijk de bookmaker denkt dat iets zal gebeuren. Hoe lager de prijs, hoe groter de kans dat deze zich voordoet en daarom een lagere winst als je de weddenschap wint.

Odds kunnen worden weergegeven in decimalen of als breuken. Beide opties tonen dezelfde winkans, het wordt alleen anders weergegeven. Bij de Nederlandse bookmakers worden de odds standaard als decimalen getoond. In het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Australië worden odds voornamelijk weergegeven als breuken. Vandaar dat veel mensen dit ook wel de Engelse odds noemen.

Hoe worden odds bepaald?

Odds worden bepaald door bookmakers en wedkantoren op basis van de waarschijnlijkheid van een bepaalde gebeurtenis. Hiervoor gebruiken zij een verscheidenheid aan data, waaronder eerdere resultaten, de vorm van de teams en spelers, blessures, etc om zo de waarschijnlijkheid van elke mogelijke uitkomst te beoordelen.

Deze waarschijnlijkheid wordt vervolgens omgezet in odds, die weer de potentiële uitbetaling weerspiegelen in het geval dat een weddenschap succesvol is. Als de wedkantoren bijvoorbeeld denken dat een bepaalde uitkomst heel waarschijnlijk is, dan zullen de odds relatief laag zijn. Er is dan namelijk minder risico voor de bookmaker. Als ze daarentegen denken dat een bepaalde uitkomst minder waarschijnlijk is, zullen de odds hoger zijn om de mogelijke risico's te kunnen compenseren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de noteringen van de bookmakers niet altijd de exacte waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst weerspiegelen. Het blijft altijd een inschatting van de waarschijnlijkheid op basis van de beschikbare informatie op dat moment. De odds zullen namelijk gaan fluctueren naarmate er meer informatie beschikbaar komt, zoals nieuws over blessures van belangrijke spelers of veranderingen in opstelling.

Het begrijpen van hoe de odds werken en worden bepaald kan je helpen bij het nemen van beslissingen bij het plaatsen van een weddenschap. Het identificeren van kansen waarbij de odds mogelijk niet overeenkomen met de daadwerkelijke kans op een bepaalde gebeurtenis kan je zomaar een mooi geldbedrag opleveren. Ook de bookmakers kunnen er wel eens naast zitten.

De term against all odds zul je vast wel eens behoord hebben en het betekent niets anders dan tegen alle verwachtingen in ofwel zo goed als onmogelijk.

Hoe werken de Engelse odds?

Bij de Engelse odds deel je de teller (het bovenste getal) door de noemer (het onderste getal) en rekent daarmee direct je winst uit. Je vermenigvuldigt de uitkomst van de breuk met je inzet voor het berekenen van je mogelijke winst.

Stel de Engelse odds voor een bepaalde weddenschap worden weergegeven als 2/1. Dit betekent dus twee gedeeld door één. De uitkomst van deze breuk is twee. Als je € 10 hebt ingezet op deze odds en je hebt het geluk gehad om te winnen, is je winst € 20. Je ontvangt van de bookmaker € 30. Je oorspronkelijke inzet van € 10 en je winst van € 20.

Voorbeelden van Engelse odds

  • € 10 tegen Engelse odds van 6/4 levert € 25 op in totaal, als je wint. 6/4 heeft als uitkomst 1,5. Vermenigvuldig dit met je inzet van € 10 en je winst is € 15.
  • € 10 tegen Engelse odds van 4/6 levert € 16,66 op in totaal, als je wint. 4/6 heeft als uitkomst 0,66. Vermenigvuldig dit met je inzet van € 10 en je winst is € 6,66.
  • € 10 tegen Engelse odds van 10/1 levert € 110 op in totaal, als je wint. 10/1 heeft als uitkomst 10. Vermenigvuldig dit met je inzet van € 10 je winst is € 100.

In Europa houden we het gelukkig een stuk simpeler en worden de odds weergegeven als decimalen. Dit rekent namelijk een stuk gemakkelijker en sneller.

Hoe werken de Europese odds?

Bijvoorbeeld de odds voor een bepaalde weddenschap zijn 3.00. Als je € 10 hebt ingezet op deze odds en je hebt het geluk gehad om te winnen, krijg je in totaal € 30 terug. Je ontvangt je oorspronkelijke inzet van € 10 en je winst van € 20.

Voorbeelden van Europese odds

  • € 10 tegen odds van 2.5 levert € 25 op in totaal, als je wint. Dat is je inzet van € 10 en je winst van €15.
  • € 10 tegen odds van 1.66 levert € 16,66op in totaal, als je wint. Dat is je inzet van € 10 en je winst van € 6,66.
  • € 10 tegen odds van 11.00 levert € 110 op in totaal, als je wint. Dat is je inzet van € 10 en je winst van € 100.

Om je een idee te geven van de hoogte van de odds en de waarschijnlijkheid in procenten dat kans zich ook echt voordoet hebben we in de tabel hieronder een aantal mogelijkheden opgesomd.

Decimale odd Waarschijnlijkheidspercentage
1 100%
1.33 75%
2 50%
2.5 40%
5 20%
8 12.5%

Wat zijn boosted odds?

Boosted odds zijn hogere odds dan de standaard odds die worden aangeboden voor een bepaalde weddenschap. Deze verhoogde odds worden vaak aangeboden als onderdeel van een promotie of speciale bonusaanbieding om zo nieuwe klanten aan te trekken of om bestaande klanten extra te belonen.

Het idee achter boosted odds is dat de bookmaker de kans op een bepaalde uitkomst hoger inschat dan normaal, waardoor de uitbetaling voor die weddenschap hoger wordt. Als de standaard odds voor een bepaalde wedstrijd 2.0 zijn, kan de bookmaker besluiten verhoogde odds van 3.0 aan te bieden voor een bepaalde uitkomst.

Het is overigens wel zo dat deze stijging in odds niet noodzakelijkerwijs altijd een goede waarde vertegenwoordigt. Soms kunnen bookmakers de kansen verhogen voor een minder waarschijnlijke uitkomst, waardoor het ook minder waarschijnlijk wordt dat je wint, ondanks de hogere uitbetaling. Bekijk dus altijd zorgvuldig de voorwaarden van een dergelijke promotie en doe ook je eigen onderzoek om te bepalen of de verhoogde odds ook echt de moeite waard zijn.

Welke bookmakers hebben de beste odds?

Zodra de odds bekend zijn gemaakt door de grotere bookmakers en wedkantoren kunnen er onderling al verschillen optreden. Per bookmaker kunnen de odds verschillen maar ook een tijd lang gelijk op gaan. Dit is mede afhankelijk van het aantal weddenschappen en de hoogte van de ingezette bedragen.

Toch loont het altijd wel de moeite om opzoek te gaan naar de bookmaker met de beste odds. Heb je je nog niet eerder geregistreerd bij een legale bookmaker dan is het zinvol om gebruik te maken van de welkomstbonus of de free bets die zij aanbieden.

Zo krijg je bij BetCity na registratie als nieuwe speler een aantal gratis weddenschappen of de mogelijkheid om met extreem hoge odds (soms tot wel 100x !) je eerste weddenschap te plaatsen. Bij Jacks.nl maken ze gebruik van de Jack's Specials. Dit zijn verhoogde odds op diverse wedstrijden. Bij Circus kun je elke week kiezen uit diverse Super Odds. Ook dit zijn zeer aantrekkelijke verhoogde odds op tal van populaire voetbalwedstrijden uit verschillende Europese competities.

Claim een Free Bet

Lees ook

Wat zijn odds?
Speler scoort hattrick
Doelpunten eredivisie per minuut
Lees alle artikelen
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account

0
Shares