Betting Exchange

Betting Exchange

Betting Exchange werkt als een soort marktplaats, vergelijkbaar met de aandelenbeurs, waarbij twee of meer partijen met tegengestelde belangen tegen elkaar kunnen wedden. Dus je wedt hier niet tegen een online bookmaker maar tegen een andere gokker of gokkers.


Dit inzetsysteem geeft je veel meer mogelijkheden zoals betere odds, in-play weddenschappen en de kans om niet in te zetten wanneer een gewenste prijs niet te krijgen is. Net als bij aandelen, garanties of opties, kan de terminologie soms verschillen maar de basis principes van betting exchange zijn hetzelfde als die van de financiële beurzen.

Hoe werkt de Betting Exchange?

Zowel voor de kleine of de beginnende gokker als de meer ervaren spelers is betting exchange zeer geschikt. Er zijn duidelijke en eenvoudige handleidingen over hoe je voor je plezier kunt meedoen en zolang je de prijzen realistisch houdt, kun je zeker winstgevend spelen.

Wanneer je bij een bookmaker die betting exchange aanbiedt, inlogt, dan zul je een aantal kansen en hoeveelheden te zien krijgen. Dit is een vertegenwoordiging van de inzetten die door andere spelers reeds gedaan zijn. We omschrijven ter verduidelijking een typische situatie, een weerspiegeling van de gokmarkt voor het winnen van het EK door Engeland:

 BackLay
Kansen4.704.805.005.10
Volume (eur)200010005003000

Wat is backing?

Je kunt Engeland steunen in het geloof dat ze het EK zullen winnen met het kansaantal van 4.80 en hiermee ten hoogste €1.000 winnen. Dit wil zeggen dat andere spelers hun beste kansverhouding aan je bieden van 4.80, en het totaalbedrag dat zij inzetten is €1.000.

Wil je een inzet doen op Engeland, dan is 4.80 de beste prijs die je op dat moment kunt krijgen. Wanneer je €200 inzet tegen deze kansen, dan wordt je weddenschap onmiddellijk aangenomen. Echter wanneer je het idee hebt dat deze kansen niet goed genoeg zijn, dan zet je de €200 in tegen een hogere kans, bijvoorbeeld tegen een kans van 4.90. De weddenschap blijft dan op de "gokbeurs" open staan in afwachting van een andere gokker die deze weddenschap wil aangaan. Het overgrote deel van de aanbieders van betting exhange zoals Betfair geven de speler een seintje wanneer een weddenschap is aangenomen of niet.

Goed, terug naar de €200 die is ingezet tegen 4.80 en is aangenomen, de €200 staat 'vast' in je account van de desbetreffende bookmaker. Indien Engeland inderdaad Europees kampioen wordt dan krijg je jouw inzet terug plus de winst van je weddenschap; €200 x (4.80 -1) = €760. Indien Engeland er niet in slaagt om Europees kampioen te worden dan wordt jouw €200 uitbetaald aan de tegenspeler in de weddenschap.

De organisatoren van Betting Exchange zijn niet in de winnende of verliezende partij geïnteresseerd, wat zij doen is het bieden van een efficiënte en anonieme methode voor het invoeren en aannemen van weddenschappen. Maar bovenal bieden zij een mechanisme waarbij verzekerd wordt dat de winnaar betaald wordt. Wanneer je een weddenschap met iemand aangaat, zal het mogelijke verlies van de weddenschap door de bookmaker van de account van de speler worden afgehaald en vastgehouden totdat de weddenschap voorbij is. Dit doet men om te garanderen dat ze de winst kunnen uitbetalen aan de winnaar.

Kijken we weer even terug naar het voorbeeld dan zien we dat er weddenschap aanbiedingen ten gunste van Engeland zowel tegen de kans van 4.80 als tegen 4.70. Laten we zeggen dat je een totaal van €2.000 wil inzetten op Engeland. Dan kun je €1.000 inzetten tegen 4.80 en €1.000 inzetten tegen 4.70, je gemiddelde weddenschap zal daarmee komen op €2.000 tegen een kans van 4.75.

Soms is het volume bij de beste prijs erg laag, om die reden is het goed om te weten wat de 2de en 3de beste prijs is die er te krijgen is. Alle bookmakers geven deze informatie duidelijk weer.

Wat is laying?

Wanneer jouw “back” weddenschap van €200 tegen 4.80 op Engeland om te winnen is aangenomen, dan betekent dit dat er één of meerdere personen de tegenweddenschap hebben aangenomen, zij hebben dus de “laying” weddenschap aangenomen.

Jij kunt hetzelfde doen, wedden tegen een uitkomst dat iets zal gebeuren en dat is iets dat je over het algemeen niet bij een bookmaker kunt doen. Dit is dan ook één van de grote voordelen van betting exchange.

Wanneer je een uitkomst van een weddenschap “backt”, dan wil je dat de kans zo hoog mogelijk is. Daarentegen, wanneer je de uitkomst van een weddenschap “layt”, dan geef je de voorkeur aan het aanbieden van zo laag mogelijke kansen terwijl je wel nog steeds concurrerend blijft met de andere gokkers die de weddenschap “layen”. Dus in de bovenstaande situatie is de beste kans die je op dit moment geboden krijgt in de weddenschap over Engeland wanneer je de weddenschap “layt” 5.00.

Je zou zelf natuurlijk lagere kansen kunnen bieden maar je bod zal in eerste instantie ongeëvenaard blijven en zal wellicht ook zo blijven door de bedragen die andere “layers” bereidt zijn om bieden en het bedrag dat de “backing” gokker bereid is in te zetten.

Laten we zeggen dat je €50 layt tegen de kans van 5.00. Indien Engeland verliest dan win jij het geld van de backer en ontvang je dus een netto winst van €50. Als Engeland zou winnen dan moet je hem zijn netto winst betalen van €50 x (5.00 – 1) = €200.

Dus je risico is €200 en als je wint is je nettowinst €50. Sterker, wanneer je een weddenschap layt dat Engeland zal verliezen tegen 5.00 kans, dan is dat exact identiek aan het backen van Engeland dat ze niet zullen winnen tegen de kans van 1.25 = (200 + 50)/200.

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen inzetten bij een bookmaker of inzetten bij een betting exchange? Lees dan ons artikel Bookmaker of Betting Exchange? Wat is het verschil?

Commissies betalen als je wint

De bookmakers die betting exchange aanbieden verdienen geld door het nemen van kleine transactiekosten. De regels variëren van bookmaker tot bookmaker, maar dit is de meest bekende manier van handelen: De verliezer van de weddenschap hoeft niets te betalen, terwijl de winnaar van de weddenschap een percentage moet afdragen. Dit varieert per aanbieder van 1.2% tot 5%.

Dus, als we dit weer tegen de backing weddenschap op Engeland zetten tegen een commissie percentage van 5%, dan is 4.61 de commissievrije kans die correspondeert met de backing kans van 4.80. Wanneer je odds bij aanbieders van betting exchange vergelijkt, dan moet je de commissie meerekenen daar je bij de gewone voetbalweddenschappen bij een bookmaker geen commissie betaald.

Zo hebben de verschillende betting exchange markten ook verschillende commissie niveaus, dus sommige kunnen de beste precommissie biedingen hebben maar andere kunnen dan alsnog de beste postcommissie biedingen hebben.

Indien je ervoor kiest om naar de netto kans te kijken voor de bovenstaande kanstabel dan zal deze er ongeveer zo uit komen te zien:

 BackLay
Kansen4.524.615.215.32
Volume (eur)200010005003000

Claim een Free Bet

0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account