Each Way Weddenschap

Each Way Weddenschap

 • Match header module: Select

Each way weddenschappen geven je de mogelijkheid om op twee uitkomsten in te zetten binnen één weddenschap. Je zet in op zowel winst als op plaatsing. Het wordt voornamelijk gebruikt bij paardenraces maar het kan ook worden toegepast op tal van andere sporten.

In dit artikel gaan we kijken hoe de each way weddenschap werkt, hoe de uitbetaling wordt berekend, enkele voorbeelden en wanneer je het beste dit type weddenschap kunt gebruiken.

Wat is een each way weddenschap?

Een each way weddenschap is een weddenschap waarbij twee uitkomsten mogelijk zijn: de winst en de plaats. Het is door de bookmakers bedacht om je meerdere kansen te geven om te winnen op een mogelijke uitkomst, waarbij de plaats wordt uitbetaald tegen lagere odds.

De naam 'each way' kun je vertalen als 'beide kanten'. Oftewel het kwartje kan beide kanten opvallen want in beide gevallen win je de weddenschap. Het idee is dat je aan de ene kant wedt op winst en aan de andere kant wedt om binnen een bepaald aantal plaatsen te eindigen.

Dit betekent dat je een grotere kans hebt om te winnen, aangezien je selectie misschien niet rechtstreeks wint, maar je toch een uitbetaling krijgt als de uitkomst binnen de voorspelde plaatsen eindigt.

Hoe werken each way weddenschappen?

Zoals gezegd bestaat dit type weddenschap uit twee delen. Je plaatst een rechtstreekse weddenschap op winst en een tweede weddenschap op plaatsing. De laatste wordt uitbetaald in een percentage van de oorspronkelijke odds. Het betaalt een vast aantal plaatsen op basis van het totaal aantal deelnemers dat meedoet in een bepaald speelveld.

Een voorbeeld van een each way weddenschap

Stel dat je een single outright bet plaatst van €10 op Manchester City dat zij dit seizoen de Premier League winnen en de bookmakers bieden deze weddenschap tevens aan als een each way weddenschap.

Deze weddenschap wordt dan als volgt aangeboden: Each Way - Voorwaarden: 1/3 1-2. Dit betekent het volgende:

 • De mogelijkheid om in te zetten dat Manchester City de Premier League wint. Als Manchester City kampioen wordt, krijg je uitbetaald op basis van odds van 2.25
 • Een tweede mogelijkheid om in te zetten dat Manchester City in de top 2 van de Premier League eindigt. Als Manchester City kampioen wordt, krijg je uitbetaald op basis van odds van 2.25. Worden zij tweede dan krijg je tegen een deel van de odds uitbetaald. Vaak tegen een fractie van de winnende notering. In dit geval 1/3 van de oorspronkelijke odds.

Dus als we vervolgens €10 gaan inzetten op de single outright weddenschap dat Manchester City de Premier League wint tegen odds van 2.25 ziet dat er als volgt uit:

Single bet zonder each way

Kiezen we vervolgens om de optie "Each Way" aan te vinken dan zetten we €10 in op de single outright weddenschap dat Manchester City de Premier League wint tegen odds van 2.25 en zetten we nogmaals €10 in op de mogelijkheid dat Manchester City in de top 2 van de Premier League eindigt tegen 1/3 van de oorspronkelijke odds van 2.25. Dit ziet er als volgt uit:

Single met zonder each way

 • Bij de eerste mogelijkheid (de win weddenschap) kunnen we maximaal €10 (inzet) x 2.25 (odds) = €22,50 winnen.
 • Bij de twee mogelijkheid (de win en de plaats weddenschap) kunnen we maximaal €10 (inzet) x 2.25 (odds) én €10 (inzet) x 1.43 (1/3 odds) = €36,80 winnen

Als Manchester City landskampioen wordt, krijgen we een uitbetaling voor zowel de win als plaats inzet. Als Manchester City geen landskampioen wordt maar wel in de geplaatste posities eindigt (top 2), krijgen we alleen een uitbetaling voor de plaats inzet.

Wanneer moet je op each way wedden?

Each way betting wordt over het algemeen gebruikt als een verzekering. Het kan je dekking geven op weddenschappen waarvan je denkt dat ze een goede kans hebben om te slagen, maar niet noodzakelijkerwijs favoriet zijn. Het is echter wel wenselijk dat de win weddenschap ten minste een kleine kans van slagen heeft om een each way bet succesvol te laten zijn.

Als dit niet het geval is, heeft het waarschijnlijk ook geen meerwaarde om te in te zetten op de plaats weddenschap, omdat je dan geen geld verspilt aan de win weddenschap die weinig tot geen kans van slagen heeft.

Each way weddenschappen zijn meer geschikt voor langlopende weddenschappen zoals outrights, dan voor kortlopende weddenschappen. Dit heeft te maken met de mogelijke winsten. Je wilt op zijn minst op de plaats weddenschap break-even spelen en idealiter nog steeds winst maken. Als je alleen maar verliezen wilt beperken bij kortlopende weddenschappen, biedt dit type weddenschap weinig waarde.

Voordelen

Dit zijn enkele voordelen van de each way weddenschap:

 • Dekt meerdere uitkomsten af. De plaats weddenschap betekent dat je winst kunt maken op resultaten die niet rechtstreeks winnen. Het biedt dekking die een head to head weddenschap niet biedt.
 • Verbeterde uitbetaling. Bookmakers bieden soms een verbeterde uitbetaling aan voor een plaats weddenschap als promotie.
 • Aantrekkelijk bij grotere (speel)velden. Competities met veel clubs of evenementen zoals golf en tennis hebben vaak enorme velden, dus consistent winnaars kiezen is moeilijk. De each way weddenschap biedt je dekking en zal je ook uitbetalen bij deelnemers die niet direct winnen.

Nadelen

Er kleven ook enkele nadelen aan de each way weddenschap, zoals:

 • Dubbele inzet. Met een 'each way' weddenschap plaats je twee keer de inzet. Natuurlijk kun je ook je initiële inzet halveren, maar dit betekent dat als je wint, je de winst beperkt.
 • Lage uitbetalingspercentages. Sommige bookmakers bieden lage percentages aan voor de plaats weddenschap. Alles lager dan 1/5 van de originele odds moet je vermijden.
 • Weinig plaatsen betaald. Bij grote deelnemersvelden zouden er ook meer plaatsen betaald moeten worden, maar dat is helaas lang niet altijd het geval.

Wil je gaan inzetten op each way weddenschappen let er dan op dat de regels en uitbetalingen kunnen variëren bij de verschillende bookmakers. Het is verstandig om de specifieke voorwaarden van dit type weddenschap altijd even te controleren voordat je inzet.

€50 aan Free Bets bij Unibet

Probeer dit type weddenschap eens uit bij je volgende inzet. Bij Unibet kun je oa. wedden op 'draw no bet, 'beide teams scoren' of 'correcte score'.

Heb je nog geen account bij Unibet? Met de welkomstbonus kan je met jouw eerste storting 100% aan free bets verdienen. Tot een max. van maar liefst 5 free bets ter waarde van €10 per stuk!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Ga naar Unibet

Claim een Free Bet

0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account