Kansspelautoriteit logo

Wet Kansspelen op Afstand

  • Match header module: Select

Het online wedden heeft de laatste tien jaar een enorme groei gemaakt, niet in de laatste plaats door het grote aanbod van buitenlandse aanbieders van kansspelen. Omdat de online gokmarkt de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid en vanwege de druk vanuit de EU om de Nederlandse staatsmonopolie op kansspelen op te geven was het een kwestie van tijd voordat de nieuwe wet Kansspelen op Afstand zou worden goedgekeurd.


Reeds in 2006 werd de Nederlandse overheid al door de EU op de vingers getikt. Het monopolie op het aanbieden van kansspelen door de Nederlandse overheid was tegen de Europese wetgeving en de markt moest worden geliberaliseerd. Toch zou het nog vele jaren duren voordat er eindelijk schot in de zaak zou komen.

Vanaf 2012 heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) de taak gekregen om het gokken in Nederland te reguleren. Als onderdeel hiervan werd de Wet Kansspelen op afstand opgesteld. Enerzijds vanwege de druk van de Europese Unie om een ​​concurrerende en gereguleerde markt in Nederland te creëren, anderzijds vanwege de enorme omzet die het online gokken als een inkomstenbron vertegenwoordigd.

Regulering van deze nieuwe markt zal zowel vele miljoenen aan belasting- als licentie-inkomsten opleveren voor de nationale schatkist. Een groot aantal buitenlandse bookmakers heeft besloten om tot de regulering offline te gaan en geen Nederlandse spelers meer te accepteren.

Wat doet de Kansspelautoriteit?

De doelen van de Ksa zijn; de consument beschermen, kansspelverslaving voorkomen en illegaliteit en criminaliteit tegengaan. De Kansspelautoriteit is toezichthouder op de markt voor (online) kansspelen.

De belangrijkste punten van de wet Kansspelen op afstand

Procedure

  • Geïnteresseerde (online) gaming bedrijven moeten een licentie aanvragen
  • Ksa gaat aanvragen onderzoeken en een licentie van vijf jaar verlenen aan exploitanten
  • Aanvragers die zijn gevestigd in de Europese Economische Ruimte (EEA) krijgen de voorkeur
  • Verplichte koppeling met CRUKS

Belasting

  • De belangrijkste inkomsten zouden afkomstig zijn van een kansspelbelasting van 29% op de bruto spelinkomsten
  • Er zal 1,5% worden geheven om de activiteiten van het KSA te financieren
  • Er zal 0,5% worden geheven om een ​​fonds voor verantwoord gokken te creëren

Overige beperkingen

  • Vergaande beperkingen op het gebied van marketing
  • Geen bonussen voor spelers onder 24 jaar
  • Geen bonuscodes
  • Er zijn beperkingen op het promoten van Live Wedden tijdens sportuitzendingen
  • Er zijn beperkingen op meer dan/minder dan weddenschappen (geen inzetmogelijkheden op aantal gele/rode kaarten, hoekschoppen etc)
  • Het is exploitanten van online gokken verboden om weddenschappen te accepteren van elk sportteam waarmee zij een sponsorovereenkomst hebben afgesloten

De datum 19 februari 2019 was een belangrijke datum omdat dit het begin is van gereguleerd online gokken in Nederland. Vanaf het moment dat de Eerste Kamer besloot dat online gokken legaal moet zijn, kunnen buitenlandse en Nederlandse bedrijven een online goklicentie aanvragen. Inmiddels is bekend dat meer dan 300 bedrijven geïnteresseerd zijn in het aanvragen van een dergelijke licentie.

Hoewel twee partijen in de regeringscoalitie niet voor de wetgeving stemden, stemde de meerderheid voor. De reden dat de tegenstanders tegen het legaliseren van online gokken zijn, is dat ze bang zijn dat dit zal leiden tot een verhoogde gokverslaving. Dit negatieve beeld bestaat ook in veel andere Europese landen waar het belangrijkste argument om tegen de wetgeving te stemmen is de veiligheid van spelers en het tegen gaan van gokverslaving.

Ongeacht deze negatieve meningen over gokken, heeft de Nederlandse senaat officieel de wet Kansspelen op Afstand aangenomen. De gereguleerde online gokmarkt in Nederland zal per 1 oktober 2021 van start gaan. Ondanks degenen die tegen de regulering zijn, wordt verwacht dat deze nieuwe wet zal helpen een veiligere spelomgeving te creëren die meer bescherming biedt voor de spelers.

Zodra de handhaving van de nieuwe wet begint, zullen online gokbedrijven met hulpmiddelen en beleid moeten kunnen aantonen dat het risico op gokverslaving geminimaliseerd wordt en dat spelers effectiever worden beschermd. Alle exploitanten moeten zich bijvoorbeeld registreren bij een gecentraliseerd zelfuitsluitingsprogramma (CRUKS). Doel van deze centrale database is dat probleemgokkers zich gedurende een bepaalde tijd zelf, of op verzoek, gemakkelijk van gokactiviteiten kunnen uitsluiten.

Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account