Voorbeschouwing Kroatië – Brazilië (09-12-2022)

Brazilië heeft in de achtste finales tegen Zuid-Korea grote indruk gemaakt. Het spel was ouderwets Braziliaans. Fraaie combinaties en de spelvreugde straalde van de ploeg af.

En de absolute vedette Neymar lijkt helemaal fit te zijn. Brazilië is nog meer dan voor de start van het WK topfavoriet om de wereldtitel binnen te halen. De tegenstander in de kwartfinale zal zich echter niet zomaar laten wegtikken. Kroatië is de nummer twee van vier jaar geleden en een ploeg die lastig te verslaan is.

Overtuigend is het allemaal niet wat de Kroaten laten zien. Twee keer 0-0 in de groepsfase. En de 1-1 in de achtste finales tegen Japan was ook niet direct een demonstratie van voetbalklasse. Maar Kroatië ging wel door, na strafschoppen. Op het WK in 2018 lukte dat zelfs twee keer.

Kroatië is een vrij oude ploeg, met een ijzersterke 20-jarige in de verdediging. Gvardiol heeft de clubs na het WK waarschijnlijk voor het uitzoeken.

Is het genoeg om Brazilië te stoppen?

Kroatië krijgt weinig doelpunten tegen. Maar lukt dat ook als Brazilië de tegenstander is? De Brazilianen lijken in absolute topvorm te zijn. Vergeten is de nederlaag tegen Kameroen, die er toch al niet toe deed. Zuid-Korea werd helemaal weggespeeld. Met aanvallers als Neymar, Richarlison en Vinícius Júnior is het natuurlijk ook best lekker spelen.

Brazilië is dan ook de grote favoriet om door te stoten naar de halve finales. Bij de laatste vier wacht de winnaar van het duel tussen Nederland en Argentinië. Maar voordat het zover is moet Brazilië nog voorbij Kroatië.

De Kroaten hebben nog nooit van Brazilië gewonnen. Twee keer werd er op een WK verloren, in 2006 en 2014. De vriendschappelijke wedstrijden eindigden in een gelijkspel en een Braziliaanse zege.

Een zege van Kroatië zou daarom historisch zijn, maar bovenal erg verrassend.

0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account