Voorbeschouwing Nederland – Argentinië (09-12-2022)

Vrijdagavond staan in Lusail Nederland en Argentinië tegenover elkaar in de kwartfinales van het WK 2022. Het is een herhaling van de voor Nederland legendarisch verlopen kwartfinale op het WK van 1998.

Ook tijdens het vorige WK waar Nederland aan meedeed, in 2014, stonden de ploegen tegenover elkaar. Argentinië wist toen, na strafschoppen, de halve finale winnend af te sluiten.

Dat beide ploegen nu weer tegenover elkaar staan, was op voorhand verwacht. Tijdens de groepsfase was dit echter helemaal niet zo zeker. Argentinië begon met een verrassende nederlaag tegen Saudi-Arabië. Daarna werd er gewonnen van Mexico en Polen. Dat ging vrij soepel, zonder dat Argentinië echt indruk heeft kunnen maken.

Ook Oranje heeft allesbehalve een verpletterende indruk achtergelaten. In de groepsfase was het niet best. Nederland speelt resultaatvoetbal. En dat zijn we toch niet gewend. Nederlanders willen aanvallend voetbal zien. Dit leidt natuurlijk lang niet altijd tot succes. Italië heeft bijvoorbeeld een veel rijkere erelijst, vaak met voetbal waar je je als Nederlander kapot voor zou schamen.

Het middenveld

De strijd op het middenveld wordt aanstaande vrijdag bepalend. En laat dat middenveld nu net de meest besproken linie van Oranje zijn. In de wedstrijd tegen de Verenigde Staten begonnen De Roon en Klaassen. Na de rust werden ze vervangen door Koopmeiners en Bergwijn.

Het spel van Nederland was toen beter. Alleen zal Van Gaal de 2-0 voorsprong bij rust en de weinige kansen die Amerika in de eerste helft creëerde niet zijn vergeten.

Van de aanval van de Argentijnen mag wat meer verwacht worden. Argentinië moet het vooral hebben van Lionel Messi. Ook Álvarez heeft er al twee gemaakt op dit WK. En met de tot nu toe tegenvallende Lautaro Martínez hebben de Zuid-Amerikanen nog een troef achter de hand.

Vooraf is het lastig om een favoriet aan te wijzen. Argentinië heeft, vanwege Messi, het lichte voordeel.

Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account