Voorbeschouwing Portugal – Uruguay (28-11-2022)

Voor Portugal is het WK goed begonnen. In een spectaculaire wedstrijd werd Ghana met 3-2 verslagen. Cristiano Ronaldo maakte het eerste doelpunt en schreef daarmee historie. Hij is de eerste speler die op vijf WK’s een doelpunt heeft gemaakt.

De openingswedstrijd van Uruguay was een ander verhaal. Vooral een saai verhaal. Uruguay – Zuid-Korea eindigde in 0-0. Voor de Zuid-Amerikanen, met onder meer Suarez en Cavani, staat er veel druk op de wedstrijd met Portugal.

Een nederlaag is nog niet fataal, maar Uruguay heeft het dan niet meer volledig in eigen hand. Portugal is bij een overwinning geplaatst voor de volgende ronde. Bij de Portugezen was het vooraf de vraag of de hele heisa rond Ronaldo de ploeg niet in de weg zou staan.

In de praktijk bleek dit mee te vallen. Natuurlijk was de wedstrijd tegen Ghana maar één duel, en kan het bij een tegenslag zomaar anders zijn.

Tweevoudig wereldkampioen Uruguay

Het is de droom van Ronaldo om zijn carrière af te sluiten met een wereldtitel. Dit is zijn laatste kans. Portugal is nog nooit wereldkampioen geworden, Uruguay wel. De fanatieke voetballiefhebber weet dat Uruguay in 1930 (op het eerste WK) en in 1950 wereldkampioen werd.

Een nieuwe wereldtitel is niet waarschijnlijk, maar ook niet ondenkbaar. Uruguay heeft flink wat kwaliteit in de ploeg. Naast de eerder genoemde Suarez en Cavani kunnen ook Núnez en Valverde het verschil maken.

Dan moeten ze dat wel wat beter doen dan tegen Zuid-Korea. Niet alleen voor de neutrale toeschouwer is dat leuker, maar ook voor Uruguay zelf. Zoals gezegd is een nederlaag een slechte zaak met betrekking tot plaatsing voor de achtste finales.

Dit wordt een van die wedstrijden die lastig is om vooraf in te schatten. Beide ploegen kunnen er met de zege vandoor gaan. Het is echt een gokje wie er wint.

Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account