Verantwoord Gokken

Verantwoord Gokken

Een gokverslaving kan iedereen overkomen. Het gokken begint als een leuk en spannend tijdverdrijf maar veranderd langzamerhand in een ongezonde obsessie met ernstige gevolgen. Of je nu wedt op sport, krasloten, roulette of gokkasten een gokverslaving kan je relatie met je omgeving ondermijnen, je dagelijks werk verstoren en zelfs tot een financiële ramp leiden.

Je krijgt te maken met zaken als schulden oplopen of zelfs geld stelen om maar te kunnen gokken. Dingen waarvan je nooit had gedacht dat het jou zou overkomen. Het is belangrijk om op tijd de signalen van een gokverslaving te herkennen. Bij jezelf of bij een vriend of familielid. In dit artikel willen we je informeren over verantwoord gokken.

Wat is een gokverslaving?

Gokverslaving, ook bekend als pathologisch gokken of dwangmatig gokken, is een stoornis in de impulsbeheersing. Als je een dwangmatige gokker bent, kun je de impuls om te gokken niet beheersen, zelfs als dit negatieve gevolgen heeft voor jouw of je omgeving. Je gokt, of je nu wint of verliest en je blijft gokken, ongeacht de gevolgen. Zelfs als je weet dat de kansen tegen je zijn en je weet dat je het niet kunt veroorloven om te (weer) verliezen.

Natuurlijk kun je ook een gokverslaving hebben zonder dat dit volledig uit de hand te loopt. We spreken van een gokprobleem op het moment dat het je leven verstoort. Als je bezig bent met gokken, er meer en meer tijd en geld aan besteedt, verliezen najaagt of gokt ondanks ernstige gevolgen in je leven, heb je een gokprobleem.

Wat zijn de symptomen van een gokverslaving

Een gokverslaving of gokprobleem wordt vaak geassocieerd met ander gedrag en/of stemmingsstoornissen. Veel probleemgokkers hebben ook problemen met middelenmisbruik (alcohol, drugs), stress, depressies, angst of een bipolaire stoornis. Om je gokproblemen te overwinnen, moet je deze en andere onderliggende oorzaken aanpakken.

Gokverslaving wordt soms eens een verborgen ziekte genoemd omdat er geen duidelijke fysieke tekenen of symptomen zijn zoals bij een drugs- of alcoholverslaving. Iemand met een gokprobleem zal dit vaak ontkennen of minimaliseren, zelfs voor zichzelf. Bekende symptomen van een gokverslaving zijn:

Gokken in het geheim
Je gokt in het geheim of liegt over hoeveel je gokt. Je hebt het gevoel hebben dat anderen het niet begrijpen of dat je hen gaat verrassen met een grote overwinning.

Controle over het gokken
Kun je zodra je begint met gokken ook zo weer weglopen? Of ben je genoodzaakt te gokken totdat je je laatste cent hebt uitgegeven of je inzet verhoogt in een poging om je verloren geld weer terug te winnen?

Gokken zonder geld
Gok je zelfs als je het geld niet hebt? Je kunt gokken tot je je laatste cent hebt uitgegeven om vervolgens op zoek te gaan naar geld gaan dat je niet hebt. Je voelt je misschien gedwongen om geld te lenen, spullen te verkopen of zelfs te stelen voor geld om mee te kunnen gokken.

Familie en vrienden maken zich zorgen
Als vrienden en familie zich zorgen beginnen te maken, luister dan aandachtig naar hen. Het is echt geen teken van zwakte om hulp te vragen. Het is nooit te laat om veranderingen ten goede aan te brengen.

Hulp bij een gokverslaving

Hoewel het kan voelen alsof je machteloos bent om te stoppen met gokken, zijn er veel dingen die je kunt doen om het probleem te overwinnen, je relaties en financiën weer te herstellen en uiteindelijk de controle over je leven terug te krijgen. Gelukkig zijn er in Nederland vele instanties die je hierbij kunnen helpen. Alleen zal het je waarschijnlijk niet lukken, dus praat erover met je omgeving en zoek professionele hulp.

Inschrijven bij CRUKS

Naast hulp zoeken voor je verslaving kun je jezelf ook uitsluiten bij de aanbieders van online kansspelen. Dit gaat via CRUKS (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen). Registreren gaat via DigiD en zo kun je jezelf een speelpauze geven van minimaal zes maanden. Zolang je bij CRUKS ingeschreven staat kun je niet meer inloggen bij je account bij de bookmaker. Ben je eenmaal uitgeschreven uit het register, dan kun je weer inloggen. Ga naar CRUKS.

Behandeling van een gokverslaving

Voor de behandeling van een gokverslaving kun je o.a. terecht bij de volgende instanties:



0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account