Matchfixing

Aziaten zetten miljoenen op PSV-ADO en Excelsior-RKC

Op een lijst van 210 verdachte wedstrijden in het Europese voetbal opgesteld door het openbaar Ministerie in Bochum, in het kader van een onderzoek naar de gokgangster Ante Sapina, staan twee wedstrijden uit de Jupiler League. Volendam-Excelsior (1-0) op 11 september 2009 en De Graafschap-Telstar (2-1) op 11 september 2009.

De lijst wordt deze maand gepubliceerd in een artikel van Raf Sauviller in het voetbaltijdschrift Hard Gras. Op een andere lijst, staan vijf Nederlandse wedstrijden.

Deze wedstrijden zijn; Excelsior-SC Heerenveen (5 september 2008, 2-5), PSV-ADO Den Haag (5 februari 2009, 6-0), SC Heerenveen-Sparta (14 maart 2009, 5-1) en Excelsior-RKC (17 april 2009, 0-5). Op de thuiswedstrijd van PSV werd in totaal €900.000 ingezet en op de uitwedstrijd van RKC maar liefst 1,6 miljoen. Op de overige wedstrijden gaat het om bedragen hier tussen. Volgens de Belgische auteur Raf Sauviller is het lijstje afkomstig van een gokgangster en tevens UEFA-informant genaamd Zoran.

Sauviller kreeg de lijst van Peter Limacher, hoofd Disciplinaire Zaken van de Europese voetbalbond UEFA. Op die wedstrijden is vanuit Aziatische hoek te veel geld gezet en tegelijkertijd ook te veel geld op hetzelfde resultaat. Dergelijke kwesties vallen onmiddellijk op dankzij een controlesysteem van bookmakers binnen het Europese voetbal.

Het onderzoek van Sauviller krijgt gewicht door teksten van Bert van Oostveen, de nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB. Hij neemt de strijd tegen het manipuleren van wedstrijden zeer serieus. Iedere tip trekt hij na. Voorlopig is er nog geen enkele keer bewezen dat er een wedstrijd in het Nederlandse profvoetbal gefixt is.

Laatste Nieuws

juni 30, 2022
Superfans BetCity
Nieuws Martijn Katsman

'Superfans' vervangen bekende gezichten bij BetCity

Gokbedrijven mogen niet langer BN’ers en bekende oud-voetballers inzetten in reclames. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft de Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen aangepast.
juni 29, 2022
Unbet logo
Nieuws Martijn Katsman

Ajax gaat samenwerking aan met Unibet

Ajax gaat samenwerken met Unibet. De landskampioen en de aanbieder van online sportweddenschappen hebben een meerjarige overeenkomst ondertekend, tot en met 2026.
juni 14, 2022
Entain logo
Nieuws Redactie

Entain neemt BetCity over

Het internationale bedrijf voor sportweddenschappen en kansspelen Entain PLC heeft overeenstemming bereikt over de overname van de Nederlandse online bookmaker BetCity.
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account

0
Shares