Coronavirus en voetbal

De invloed van het coronavirus op ons voetbal

Het coronavirus (COVID-19) heeft ook de Europese voetbalvelden in haar macht. De afgelopen weken vernietigde het virus wereldwijd alles wat leuk is in het leven.

Het is bekend: scholen moeten, dicht, horecabedrijven werden gesloten, in sommige landen mag je helemaal de straat niet meer op en er zijn al diverse mensen overleden aan deze ellende. Nu is voetbal natuurlijk ‘slechts’ een bijzaak, maar wel de belangrijkste bijzaak in het leven.

Stand van zaken binnenland

De KNVB heeft op 31 maart besloten de competities in het amateurvoetbal niet meer te hervatten. Er zullen geen eindstanden komen, dus ook geen kampioenen, degradanten of promovendi in het huidige seizoen. Inmiddels is ook duidelijk dat er tot 1 juni geen bal meer rolt in betaald competitieverband.

De KNVB staat nu voor een moeilijke opgave. Want wat moet er gebeuren met het restant van het seizoen 2019/20 in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie en de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord? De UEFA ziet graag dat alle competities op uiterlijk 30 juni zijn afgerond.

Er zijn nu diverse mogelijkheden voor de KNVB zoals het seizoen inkorten, uitspelen of een streep door het seizoen zetten. Wordt er dan tot kampioen uitgeroepen? Wie gaat degraderen en wie promoveren er? Het wordt nog een hele puzzel voor de KNVB om tot een beslissing te komen.

Stand van zaken Europees

Ook in de Champions League werden al diverse wedstrijden zonder publiek gespeeld en werden andere wedstrijden afgelast, net als in het kleinere broertje: de Europa League. En, het meest in het oog springende, heeft men besloten het EK voetbal te verplaatsen naar 2021.

Bondscoach Ronald Koeman toonde zich verstandig door de enige juiste reactie te geven en begrip te hebben voor de beslissing. Voetbalminnend Nederland toonde zich meteen positief door te bedenken dat de kans dat Memphis Depay dan mee kan doen aan het EK ook groot is.

Nu kan de amateurcompetitie zonder al te grote gevolgen worden beëindigd, maar ploegen die juist nu in een degradatiestrijd verwikkeld zijn zullen balen als de competitie niet kan worden uitgespeeld en volgend jaar om die reden een niveautje lager moeten acteren. Al is dat niet het grootste probleem waar het voetbal mee te maken heeft. Zeker niet als we een blik over de grens werpen.

Wordt Liverpool nog wel kampioen?

In de landen om ons heen, heeft men ook te kampen met de gevolgen van het coronavirus. Het meest genoemde voorbeeld is de Engelse Premier League waar het zeker voor de fans van Liverpool spannende tijden zijn. Maar liefst dertig jaar hebben ze in Liverpool gewacht op het kampioenschap, en nu de ploeg de titel niet meer lijkt te kunnen ontgaan, kan het zomaar zijn dat de competitie wordt afgeblazen.

Sneu… Dat vond ook Karren Brady. De vice-voorzitter van West Ham United liet in een open brief aan The Sun weten dat het hele seizoen 2019-2020 uit de boeken geschrapt zou kunnen worden.

Europese competities

Omdat het nog onduidelijk is hoe de ontwikkelingen de komende weken zullen zijn, kan er nog weinig tot niets gezegd worden over het verdere verloop van de Europese voetbalcompetities. Wel kunnen we een overzicht geven van de huidige situatie:

  • Spanje: La Liga is voor onbepaalde tijd stilgelegd.
  • Engeland: in de Premier League wordt tot 30 april niet gespeeld.
  • Duitsland: de Bundesliga ligt stil tot 30 april.
  • Italië: tot nader orde stilgelegd.
  • Frankrijk: de bekerfinale is uitgesteld en de competitie is voor onbepaalde tijd stilgelegd.
  • België: hetzelfde als in Frankrijk.
  • Portugal: tot nader orde stilgelegd.
  • Schotland: tot nader orde stilgelegd.
  • Rusland: nog niet duidelijk, maar spelen zonder publiek is verboden.
  • Turkije: tot nader orde stilgelegd.
  • Oostenrijk: de competitie is voor onbepaalde tijd stilgelegd, net als in Denemarken, Griekenland en Tsjechië, terwijl er in Zwitserland tot 1 mei niet kan worden gespeeld.

Voor meerdere competities heeft het coronavirus dus grote gevolgen. Niet alleen als het gaat om het uitspelen van het seizoen, maar als er te veel wedstrijden moeten worden uitgesteld komen ook in veel landen de volgende seizoenen in het gedrang. Zeker omdat men er van uit gaat dat topvoetballers ongeveer drie weken nodig hebben om weer in topconditie te komen.

Laten we even terug komen op het verplaatsen van het EK: in de zomer van 2021 staan ook de Nations League en het EK vrouwenvoetbal op het programma. Er zal waarschijnlijk één toernooi worden afgelast. Het lijkt de meest logische keuze om dan de Nations League een keer niet te spelen, want dat toernooi heeft nog geen traditie opgebouwd. Bovendien zou het dom zijn om het vrouwenvoetbal een klap te laten incasseren nu het de laatste jaren zo groot aan het worden is. De FIFA en UEFA hebben nog een flinke klus te klaren.

Kortom: verschuivingen in de, toch al, ingewikkelde (internationale) voetbalkalender is natuurlijk volkomen ongewenst, maar er zijn meer problemen.

Transfers

Want wat te denken van de transfermarkt? Bij veel clubs lopen spelerscontracten tot 30 juni aanstaande, maar de kans bestaat dus dat we dan nog volop bezig zijn met het huidige seizoen. Ajax, bijvoorbeeld, zal niet blij zijn als het in het heetst van de titelstrijd Hakim Ziyech naar Chelsea ziet verkassen omdat nu eenmaal is vastgelegd dat hij vanaf 1 juli in Londen speelt. Ook daar zal een oplossing voor moeten komen.

We zeiden het al even: voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld, maar is dus wel een bijzaak. Het coronavirus brengt grotere schade aan dan in de sportwereld. Maar vervelens is het wel. Verdomd vervelend zelfs.

Lees hier op het forum wat de gevolgen zijn voor onze Eredivisie Voetbalpool.



Claim een Free Bet

Laatste Nieuws

Opmerkelijk: Circus nieuwe sponsor PEC Zwolle
Ivan Toney
Bet365 logo
Meer nieuws
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account

0
Shares