Matchfixing

Proces tegen Chinese gokkers

De zaak tegen Zheyun Ye verdween lang geleden uit het nieuws, maar daar komt binnenkort verandering in. Op 13 september 2013, zullen Zheyun Ye, Paul Put en dertig andere verdachten terechtstaan bij de strafrechter in Brussel.

De zaak dateert van 2006, maar de kans dat de Chinese Zheyun Ye voor de rechter verschijnen is klein want van de Chinese gokker ontbreekt elk spoor. Dat de zaak nu pas in behandeling wordt genomen heeft te maken met de vertraagde procesgang en de vorige processen rondom deze zaak.

Vier verdachten zijn in beroep gegaan tegen de beslissing van de raadkamer. Paul Put ging een stap verder. Zijn cassatieberoep werd afgewezen waardoor er de weg voor een proces nu is vrijgemaakt. De beklaagden, 31 mensen en een bedrijf, staan terecht voor financiële en fiscale fraude, valsheid in geschrifte, het witwassen van geld, private omkoping, afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De feiten hebben betrekking op sportwedstrijden uit de seizoenen 2004-2005 en 2005-2006. Ye probeerde toen verschillende clubs in de Belgische eerste en tweede divisies om te kopen. Lierse SK, La Louvieroise en Verbroedering Geel zijn de clubs waar zijn omkoop pogingen vruchten afwierpen. De omkoping kwam aan het licht tijdens het seizoen 2005-2006 en werd in de Panorama documentaire 'De tackle van de maffia' uitgezonden in februari 2006.

Ye zelf is sindsdien spoorloos, al waren er in januari 2012 meldingen dat hij in het oosten van China was gesignaleerd.

Laatste Nieuws

september 28, 2022
Filipijnse operators
Nieuws Martijn Katsman

Tikkende tijdbom in Premier League door POGO’s?

De meeste fans van de Premier League hebben waarschijnlijk nog nooit gehoord van een POGO. Deze bedrijven maken het voor Aziaten mogelijk om te gokken op wedstrijden in de Premier League.
augustus 12, 2022
Aston Villa en Duelbits
Nieuws Redactie

Aston Villa gaat samenwerken met niet-actieve bookmaker

Premier League voetbalclub Aston Villa gaat samenwerken met Duelbits. De bookmaker en eigenaar van een cryptocurrency-casino wordt de officiële Europese gokpartner voor het komende seizoen.
juli 08, 2022
888 Holdings plc
Nieuws Martijn Katsman

Overname maakt van 888 Holdings een nog grotere speler

Opvallend nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. 888 Holdings heeft William Hill overgenomen. Het gokbedrijf betaalt daar een bedrag van 1,95 miljard pond voor. Omgerekend naar euro's is dat 2,25 miljard.
juni 30, 2022
Superfans BetCity
Nieuws Martijn Katsman

'Superfans' vervangen bekende gezichten bij BetCity

Gokbedrijven mogen niet langer BN’ers en bekende oud-voetballers inzetten in reclames. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft de Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen aangepast.
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account

0
Shares