Matchfixing

Proces tegen Chinese gokkers

De zaak tegen Zheyun Ye verdween lang geleden uit het nieuws, maar daar komt binnenkort verandering in. Op 13 september 2013, zullen Zheyun Ye, Paul Put en dertig andere verdachten terechtstaan bij de strafrechter in Brussel.

De zaak dateert van 2006, maar de kans dat de Chinese Zheyun Ye voor de rechter verschijnen is klein want van de Chinese gokker ontbreekt elk spoor. Dat de zaak nu pas in behandeling wordt genomen heeft te maken met de vertraagde procesgang en de vorige processen rondom deze zaak.

Vier verdachten zijn in beroep gegaan tegen de beslissing van de raadkamer. Paul Put ging een stap verder. Zijn cassatieberoep werd afgewezen waardoor er de weg voor een proces nu is vrijgemaakt. De beklaagden, 31 mensen en een bedrijf, staan terecht voor financiële en fiscale fraude, valsheid in geschrifte, het witwassen van geld, private omkoping, afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De feiten hebben betrekking op sportwedstrijden uit de seizoenen 2004-2005 en 2005-2006. Ye probeerde toen verschillende clubs in de Belgische eerste en tweede divisies om te kopen. Lierse SK, La Louvieroise en Verbroedering Geel zijn de clubs waar zijn omkoop pogingen vruchten afwierpen. De omkoping kwam aan het licht tijdens het seizoen 2005-2006 en werd in de Panorama documentaire 'De tackle van de maffia' uitgezonden in februari 2006.

Ye zelf is sindsdien spoorloos, al waren er in januari 2012 meldingen dat hij in het oosten van China was gesignaleerd.

Claim een Free Bet

Laatste Nieuws

Unibet EK promotie
Bet365 - Zet in & Ontvang
Betsson logo
Meer nieuws
0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account