Match Fixing

Profs de fout in met hun gokgedrag

Er zijn 25 spelers uit het betaald voetbal die in de afgelopen hebben maanden gegokt op wedstrijden waarin ze zelf speelden of op hun eigen competitie. Dat meldt de NOS.

In de voetbalreglementen staat dat het strafbaar is om op wedstrijden uit de eigen competitie of waarin je zelf actief bent te gokken. De NOS heeft een analyse van de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU) in handen. De SBIU is een meldpunt van de Kansspelautoriteit voor signalen van mogelijke matchfixing.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is van matchfixing. Tussen oktober 2021 en december vorig jaar zijn bij de SBIU 40 meldingen over mogelijke matchfixing binnengekomen. In 12 gevallen gaat het om buitenlandse wedstrijden, in vrijwel andere gevallen om voetbalprofs die (ongeoorloofd) gokken.

Zes eredivisiespelers

Van de spelers die de fout in zouden zijn gegaan, zijn er zes actief in de eredivisie en 19 in de Keuken Kampioen Divisie. Ook twee amateurspelers uit de tweede divisie zouden op eigen wedstrijden of duels uit hun competitie hebben gegokt.

In enkele gevallen is de politie erbij gehaald om nader onderzoek te doen. Details over deze gevallen en hoeveel het er precies zijn, is niet bekendgemaakt. Ook wordt (uiteraard) niet gemeld welke spelers in het verdachtenbankje zitten.

VVCS: geen kwade opzet

Spelersvakbond VVCS schikt niet van het bericht dat in totaal 27 voetballers de regels rondom gokken zouden hebben geschonden. Eerder bleek uit een (ruime) enquête dat zo’n 20 spelers wedden op eigen wedstrijden of competities waar ze aan deelnemen.

De VVCS denkt dat het vaak onwetendheid is en dat van kwade opzet geen sprake is. Daarom is de spelersvakbond bezig met allerlei voorlichtingscampagnes.

De vakbond gaat langs bij clubs om ze te wijzen op de gokregels en de gevaren van matchfixing. Of het echt om onwetendheid gaat, valt ergens te betwijfelen.

Vorig jaar werden Jordy Clasie en Tom Beugelsdijk geschorst wegens ongeoorloofd gokken. Deze zaken hebben voldoende media-aandacht gekregen.

Ook de KNVB weet geen namen

Voetbalbond KNVB laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van het nieuws, maar er verder weinig mee te kunnen. Door wetgeving mogen gokkantoren namelijk geen informatie over spelersnamen, wedstrijden en inzetten delen met de KNVB.

Daardoor kan de KNVB niks meer dan de spelers erop wijzen dat het verboden is om ongeoorloofd gokgedrag te vertonen.

Wedkantoor TOTO is verbaasd over deze wet. In een reactie aan de NOS laat TOTO weten tot tweemaal toe een voetballer ongeoorloofd te hebben zien gokken. Maar dit mocht dus niet worden gemeld.

"We zouden dat willen melden aan bonden, zodat zij de integriteit van de sport kunnen waarborgen en passende maatregelen kunnen nemen".
Woordvoerder Toto

Zowel het wedkantoor als de KNVB en sportkoepel NOC*NSF willen dat de wet op dit vlak wordt aangepast.

Claim een Free Bet

Laatste Nieuws

Unibet EK promotie
Bet365 - Zet in & Ontvang
Betsson logo
Meer nieuws
0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account