Matchfixing

Record aantal verdachte weddenschappen in 2021

De International Betting Integrity Association (IBIA) heeft in 2021 maar liefst 236 meldingen over verdachte weddenschappen ontvangen. Het aantal meldingen over voetbal liep op tot een recordaantal van 66 meldingen.

De meldingen hebben betrekking op 13 sporten in 49 landen. In het vierde kwartaal van 2021 werden 69 waarschuwingen geregistreerd, tegen 65 in het derde kwartaal. Lichtpuntje is dat het totale aantal meldingen een daling van 13% laat zien ten opzichte van vorig jaar. In 2020 werden er 270 verdachte gevallen gemeld.

Tennis is verantwoordelijk voor de meeste meldingen met 80 meldingen, een daling van de 98 ten opzichte van het aantal dat in 2020 werd geregistreerd. De 66 meldingen aangaande het voetbal vertegenwoordigden een stijging van 8% ten opzichte van 2020.

Tafeltennis voegde nog eens 40 meldingen toe, esports 30, basketbal zeven en volleybal zes. IJshockey, beachvolleybal, squash, paardenraces, zaalvoetbal, cricket en handbal waren ieder verantwoordelijk voor één melding van verdachte activiteiten rondom een weddenschap.

Wereldwijd verdachte meldingen

Europa was met 118 meldingen verantwoordelijk voor precies de helft van alle verdachte meldingen, 27 daarvan kwamen uit Rusland. Het hoogste aantal dat voor een enkel land werd geregistreerd. Uit Azië kwamen 43 meldingen, uit Afrika 18, 17 uit Zuid-Amerika en 10 uit Noord-Amerika - een daling van 54% voor dit continent vergeleken met 2020.

Er werden in 2021 slechts 11 succesvolle sportieve of strafrechtelijke sancties opgelegd aan de betrokkenen als gevolg van IBIA-waarschuwingen.

IBIA-CEO Khalid Ali sprak zijn opluchting uit dat het aantal verdachte meldingen een neerwaartse trend lijkt te vertonen. Ali zei: “Er is weer een uitdagend jaar voor de sector verstreken met het spookbeeld van het coronavirus en de impact ervan op sportevenementen. Hopelijk komt er een einde in zicht."

"Er blijven echter uitdagingen bestaan, met name met de groei van particuliere sportevenementen en het vaststellen van integriteitsprotocollen in traditionele sportorganisaties. Wij werken samen met een aantal stakeholders op dit gebied om de integriteitsvoorzieningen te verbeteren."

International Betting Integrity Association

De International Betting Integrity Association is de toonaangevende wereldwijde autoriteit op het gebied van integriteit voor de gelicenseerde gokindustrie. Aangesloten leden (bookmakers, bonden, regelgevers) delen een gemeenschappelijk doel namelijk het bestrijden van corruptie bij weddenschappen om de integriteit van de sport en hun bedrijven te beschermen.

De IBIA is opgericht in 2005 en was voorheen bekend als ESSA (Sports Betting Integrity).

IBIA-waarschuwingen worden gesignaleerd via aangesloten wedkantoren. Alle grote wedkantoren zijn aangesloten bij de IBIA. Verdachte activiteiten worden zo direct gemeld bij de betrokken vereniging en andere aangesloten IBIA-leden.

Mocht de IBIA na een beoordeling vaststellen dat het evenement meer onderzoek rechtvaardigt, dan stelt het een rapport van verdachte activiteiten op. Tevens wordt er contact opgenomen met alle relevante regelgevers en betrokken sportbonden.

Claim een Free Bet

Laatste Nieuws

Unibet EK promotie
Bet365 - Zet in & Ontvang
Betsson logo
Meer nieuws
0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account